Trenutno čitaš
Alex Efe: Budite motivator i primer drugima

Alex Efe: Budite motivator i primer drugima

Globalna elektronska scena je stvorila generaciju umetnika sa identitetom, Alex Efe je u toj nominaciji kao DJ/producent u stalnom rastu. Njegovi muzički uticaji na rok, sint pop i vejv doveli su ga do stvaranja karakterističnog zvuka, gde u svakom setu prenosi svoje iskustvo i muzičko znanje, što publika ceni i ističe. Njegova muzika je objavljena na uglednim izdavačkim kućama kao što su Electronic Groove, Faraway Scope, Transensations Records, Melodic Beats, Droid 9, itd. uz podršku važnih referenci kao što su Hernan Cattaneo, Nick Warren, Sahar Z, Emi Galvan, Cream, Nishan Lee , Mariano Melino, Ezequiel Arias, i drugi.

Strast koja ga karakteriše sigurno će doneti više mogućnosti, zahvaljujući njegovom eklektičnom i svestranom stilu koji mu omogućava da se upusti u različite zvučne pejzaže, sa slobodom da ne bude uokviren u jedan stil, što je jedan od njegovih glavnih atributa kao a DJ-a. Trenutno je na listi artista agencije FP Beats zajedno sa umetnicima kao što su Analog Jungs, Norman H, Gustin, Huan Pablo Torez, Evan Rill, Nishan Lee, Cream.

U njegovoj zemlji, smatraju ga jednim od glavnih eksponenta žanra Progressive House, koji učestvuje u glavnim klubovima i na festivalima. Trenutno je suvlasnik sa svojim prijateljem i kolegom Dijegom Berrondom grupe Clubbing MVD & Progressive House Urugvaja.

 

 

Mnogi DJ-evi i producenti došli su do elektronske muzike slušajući bendove kao što su Pink Floyd, Massive Attack, pop muzika iz 80-ih, koji su ih potom i inspirisali… Ako biste morali da preporučite jedan album nekome ko želi da se bavi elektronskom muzikom, koji bi to bio?

Ima mnogo albuma koje bih preporučio, bez obzira na muzički žanr, pomenuću Global Underground, Renaissance Series, Northern Exposure, to su neki koji su obeležili i uticali na moj pravac u elektronskoj muzici.

 

Hajde da približimo čitaocima Vaš početak. Nastupali ste u raznim sjajnim klubovima sa pseudonimom ETHNIC, a od 2005. počinjete da se pojavljujete kao Alex Efe. Možete li nam opisati taj period pod svojim prvim pseudonimom?

To je zaista bio moj prvi pseudo, kada sam predstavio svoje prve sesije u vinil formatu. Prelepo vreme, gde je dinamika DJ-a bila mnogo drugačija od današnje. Odrastao sam posmatrajući kako se dekovi i kasete okreću, što je dovelo do toga da probudim nemir koji sam vremenom uspeo da razvijem.

Danas, kad god mogu da se nađem sa prijateljima, delim ne samo muziku tog vremena, već i ponovo cenim magiju gramofona. Mnogo trenutaka zajedništva i komunikacije sa plesnim podijumom.

 

Šta je bio jedan od glavnih razloga da započnete novo muzičko putovanje kao Alex Efe?

U stvari, želeo sam da nastupam pod svojim imenom (Alejandro Figueroa), ali ono je jako dugo, zatim je dobar kolega iz moje zemlje, Nicolás Silvano (Logiztik Sounds) predložio Alex Efe. Od tada sam ga usvojio kao svoj pseudo i ne žalim zbog toga.

 

 

Šta više volite, DJ-ing ili vreme provedeno u studiju?

To je sjajno pitanje. Upravo sada, i zbog globalne situacije nakon pandemije, uronio sam u studio, gde sam takođe uspeo da se povežem i učim od mnogih DJ-eva/producenta iz celog sveta. Pored toga, zajedno sa mojim partnerom Dijegom Berrondom, uspeli smo da ostvarimo nekoliko projekata.

Biti DJ je lično oslobođenje, način prenošenja informacija koje svakodnevno dobijamo kroz muziku, ali moram da priznam i da je stvaranje muzike za trake nešto što mi se sve više sviđa. Sada sam na raskrsnici u pronalaženju ravnoteže jer je moja prava suština kao DJ, i mislim da se mnogima sviđa taj deo mene.

 

Tehnologija je, takoreći, najbolja u ovoj deceniji. Koji su Vam  neki od omiljenih muzičkih instrumenata?

Lično, verujem da je tehnologija pojednostavila mnoge stvari zbog kojih smo se upustili u razne formate. Za mene, povezivanje publike sa plesnim podijumom, interakcija i stvaranje atmosfere i hipnotisanje publike je prava suština umetnika (DJ-a).

 

Lotus Club, Montevideo

 

Na koji način odlučuješ  koju ćeš sledeću traku da pustiš? Šta dve trake čini dobrim? Koliko unapred planiraš tokom seta?

Moji setovi, ako su vremenski ograničeni, mogu biti planirana ideja, ali generalno zaista volim da radim dugačke setove, gde mogu da ostavim utisak i osetim da mogu da uhvatim ili kombinujem ritmove, pošto ja definišem sebe kao svestranog DJ-a unutar žanrova, ali uvek sa progresivnim trendom.

 

Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju remiksovanih traka, da li uživate da radite na izdanjima drugih izvođača? Kako odlučujete za koju traku ćete napraviti remiks?

Smatrajući sebe svestranim DJ-em, trudim se da ne ulazim u strukturirane modele sa zvucima koji me definišu. Kada je reč o remiksovanju, pokušavam da dam svoj otisak, ali daleko od toga da padam u iste demo snimke, ukratko, inovacije su uvek dobre.

Ideja remiksa je uvek da se presluša nekoliko delova projekta, da se vidi da li stvara inspiraciju i dobre vibracije. Mislim da, da bih preuzeo projekat, mora se dati taj prvobitni idejni uslov, ili moraju postojati neki zvuci koji pobuđuju moje interesovanje, ideje dolaze u vreme rada.

 

 

Kako biste definisali i opisali posao DJ-a i njegov uticaj? Kako se iskustvo i muzika transformišu kroz Vaš rad?

Mnogo posvećeniji nego što šira javnost pretpostavlja. Mogu da ponudim svoje mišljenje iz svog skromnog mesta, gde je muzika uvek bila na prvom mestu. Isto tako, nekada je to bio izbor, način života i strast, ali možda je danas biti DJ nešto veoma uobičajeno i nadohvat ruke mnogima zbog globalizacije.

U tom smislu postoji određena (u nekim slučajevima i bez uvrede) konkurencija koja je nepravedna. Gde promocije, publicitet i imidž igraju više od samog izraza. Isto tako, i hvala Bogu, postoji obrazovana i znatiželjna publika koja razume. Lično, to je nešto kulturno i neki umetnici treba da prenesu taj duh da bi zadržali nešto od Undergrounda.

 

Dolazite iz Urugvaja, recite nam nešto o sceni elektronske muzike kod Vas? Kako ocenjujete njegovo ukupno mesto u okviru šire međunarodne elektronske scene?

Scena u mojoj zemlji je virtuozno porasla u poslednje vreme, kao i novi umetnici producenti koji su prepoznatljivi na svetskoj sceni. Iako se moja zemlja suočava sa jednom od referentnih scena kao što je Argentina, Progressive House nije omiljeni žanr.

Ukratko, sa našeg mesta, zajedno sa Dijegom Berondom kao šampionima urugvajskog žanra, a zahvaljujući impulsu novog DJ-a/producenta koji se pojavljuje, malo po malo ovaj žanr jača sa novim predlozima.

Čitaj još

 

Centro Cultural de España at Montevideo

 

Muzika ili zvuk koji je kategorisan kao „progresivna muzika“ menjao se i rastao na različite načine. Šta mislite o ovoj deceniji ,,Progresivne muzike“, a takođe i o sledećoj deceniji?

Nadam se da se to pre svega poštuje. Više sam zainteresovan za doprinos koji mogu dati sceni u mojoj zemlji. Budite motivator i primer drugima. Ne postoji određeno vreme da budete umetnik, kako se kaže, put se pravi hodanjem i imao sam sreću da prođem kroz nekoliko procesa, evolucije, deljenja sa drugima, što mi omogućava da svoje iskustvo podelim sa novim generacijama u ovom aspektu.

Iskreno, ne volim da jurim za muzičkim etiketama. Iako se žanr „promenio“ sa drugim strujama kao što su Melodic Techno & Organic House, ja lično radije biram muziku po tome kako ona zvuči. Verujem da je to nešto što mi koji postojimo neko vreme treba da prenesemo da se razvija u novim generacijama, da ne bude tako strukturisano. Slažem se sa onim što je maestro Hernan Cattaneo izjavio u intervjuu: ,,Progressive je više način prenošenja muzike nego žanr sam po sebi.“

 

Tokom Vašeg desetogodišnjeg iskustva na elektronskoj muzičkoj sceni, koji trenutak Vam je ostao najupečatljiviji?

Zaista sam imao mnogo nezaboravnih trenutaka, ali zadržavam moć da se povežem i rastem zajedno sa odličnim kolegama. Zahvaljujući tehnologiji, danas možemo da radimo na daljinu, upoznajemo prave umetnike i razmenjujemo iskustva. To je za mene veliko blago.

Konkretno o nezaboravnim trenucima, moj nastup sa sjajnom referencom od Bedrock-a (jedan od mojih omiljenih lejblova) gospodin Nick Muir, neobjašnjiva senzacija je bila kada sam video snimak gde Hernan Cattaneo pušta edit koji sam uradio sa Dijegom od Guy J-a, tokom nastupa u Vudstoku, poznanstvo sa još jednim velikim i uticajnim umetnikom poput brata Rikija Rajana.

 

 

Da li imate neke neobične ili zanimljive hobije van muzike?

Na sreću ne, moj život se vrti oko muzike.

 

Kakve planove imate za naredni period u ovoj godini?

I više od planova, bio bi san da mogu da putujem i nastupam bilo gde na planeti. Muzika mi je pružila tu priliku u Južnoj Americi gde sam imao čast da nastupam u Argentini, Čileu i Paragvaju. Nadam se da ću moći da ostvarim neke snove.

 

 

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
0
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2023 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak