Trenutno čitaš
Kyotto: Dobra muzika okuplja dobre ljude

Kyotto: Dobra muzika okuplja dobre ljude

Jesse Joel Pollocks (Kyotto) rođen je i odrastao u Kolombu, Šri Lanka. Sa 13 godina iskustva u industriji stvaranja muzike, učenja i istraživanja različitih žanrova, Kyotto je konačno pronašao svoj dom na underground muzičkoj sceni, motivisan i inspirisan muzičkim majstorima poput Guy J-a, Kasper Komana, Dosem-a, Khen-a (da navedemo nekoliko). Kyotto u ovom trenutku nije stranac u univerzumu elektronske muzike jer je njegova muzika brzo osvojila pojedince svojim energičnim gruvom i uzdižućim melodijama. Takođe je imao podršku vrhunskih DJ -eva poput Hernana Cattanea, Nicka Warrena, Armena Mirana, Alex O’Riona, Sahara Z i mnogih drugih. Muzika mu je uvek bila i uvek će biti zaključana u njegovom srcu, pa očekujte još mnogo muzike od Kyotta na putu!

 

 

Zdravo Kyotto, kako si? Divno je što si ovde sa nama. Kakvu smo ludu godinu ostavili iza nas. Kako si prilagodio svoju karijeru tokom cele situacije sa pandemijom?

Zdravo, divno je biti ovde!
Zaista, kakvu smo tužnu godinu imali, moje saučešće svim pogođenim porodicama. Uprkos činjenici da volim uvek da budem u dobrom raspoloženju, promena je za mene bila zaista ekstremna, na početku je bilo u redu, ali ipak, kada se pandemija dogodila, ona je najverovatnije uticala na sve nas intelektualno, a kad je zaključavanje počelo, to je uticalo na moju kreativnost zbog odsustva motivacije jer nisam imao mogućnost da se družim sa ljudima koje volim. Ipak, kako je vreme odmicalo, počeo sam da koristim neku drugu energiju, morao sam da isprobavam nove stvari i jednostavno da se usredsredim na istraživanje muzike, i na kraju bilo je svetla za nas, ljubitelje muzike, kada su počeli strimovi uživo i to je bila apsolutno izuzetna prednost i svima nam je pomoglo da vratimo tu motivaciju za stvaranje još bolje muzike.

 

Kako je izgledao prelazak sa nastupanja uživo na prenose uživo, imaš li omiljeni strim ili neki koji bi želeo da podeliš?

Iskusio sam jedan od onih “osnovnih kućnih“ prenosa od pre nekoliko godina koji su mi dali ideju o tome kako bi to sve izgledalo. Može se reći da mi nije bilo potpuno strano kada se promena dogodila, ali iskustvo puštanja u live stream-u nakon pandemije bilo je mnogo drugačije. Prenosi uživo su se brzo proširili i ni u kom trenutku to nije bio trend, pa je ova promena bila drugačija vrsta iskustva, ali vrlo dobra! Osećam da nas je ona na mnogo načina približila svetu tako što nam je svima pokazala novi način uživanja u omiljenim di-džejevima širom sveta, dok smo bili bezbedni i zdravi kod kuće.
Da, sasvim sigurno imam neke strimove koje bih izdvojio.

 

 

Hajde sada da pričamo o tvom početku. Možeš li nam reći koja su to prva iskustva koja su te uvela u elektronsku muziku? Ko te je inspirisao da počneš da produciraš muziku?

Muzika je uvek bila deo mog života, s obzirom da sam odrastao u veoma muzičkoj sredini. Sa 4 godine dobio sam svoj prvi klavir gde sam osmislio kako da sviram akorde po sluhu. Tako je krenulo moje muzičko putovanje.
Započeo sam muzičku produkciju 2008. godine kada mi je predstavljen i poklonjen “FL Studio“ od člana bliskog porodici koji je u to vreme već bio u muzičkom poslu Šri Lanke. Pokazao mi je softver i brzo sam se snašao, delovalo mi je kao ogromna nadogradnja sa klavira na čitav niz različitih zvukova zbog kojih sam se iznova zaljubio. Tokom godina isprobavao sam različite žanrove da poboljšam svoj stil i zvuk, i konačno sam se pronašao u house muzici.

 

Gde je bio tvoj prvi nastup? Kakvo je bilo to iskustvo?

Ovo je definitivno bio poseban dan za mene. Prisećajući se svog prvog nastupa zajedno sa Kintarom koja se održala 2016. godine u Waters Edge Colombo. Nemam reči, jedno neverovatno iskustvo. Ovo je bio prvi put da sam debitovao i reakcija je bila iznad očekivanja. Takođe mi je bila čast nastupati na najlepšem ostrvu u to vreme. Za kraj, ali ne i najmanje važno, publika! Kakvu neverovatnu energiju gaje na tom podijumu, neverovatan je osećaj koji reči nikada ne mogu objasniti.

 

Da li si imao neka očekivanja ili ciljeve kada si tek počeo da produciraš i da se baviš di-džejingom?

Od detinjstva sam maštao da budem neko ko se bavi muzikom puno radno vreme i zarađuje dovoljno da od toga plati kiriju. Sve je počelo učenjem klavira, nakon čega sam počeo da se obučavam u produkciji, pisanju, pevanju, pa čak i plesu. Sve što sam poželeo da budem, imalo je veze sa muzikom. Trenutno mi je cilj da nastavim da se probijam do kraja uz svaku traku koju napravim, verujući da će se svaki ishod isplatiti.

 

 

Za koje promene misliš da su najveće koje si primetio na sebi kao umetnik i DJ od tvog početka?

Najveće promene koje sam otkrio kod sebe kao producenta je razlika u kvalitetu zvuka. Od početka je to najverovatnije bila bitka jer sam sam trenirao svoj put ovde i u to vreme na YouTube -u nije bilo nikakvih vežbi sa instrukcijama, pa sam neke stvari znao, a neke nisam. Međutim, moj glavni cilj u to vreme bila je doslednost, preskočio bih školu da bih ostao kod kuće samo da završim traku ili da započnem novu. Kao DJ, počeo sam na proslavama rođendana, svadbama i učestvovao na DJ takmičenjima koja su mi pomogla da se puno razvijem kao DJ. Nešto posle toga počeo sam da nastupam u obližnjim klubovima na Šri Lanki, a zatim sam se u tom trenutku preselio u Dubai da radim. Bez obzira na to što muziku nisam ostavio iza sebe, počeo sam da nastupam u Dubaiju, gde sam stekao određeno poštovanje sa koordinatorima za žurke, koji su me pozivali da nastupam u nekim dobro poznatim mestima. Tada je rođen Kyotto (2016). Sada sam se vratio kući u Šri Lanku, gde provodim neprocenjive sate stvarajući muziku i napredujući. Najveća promena kod mene kao producenta, je bez sumnje bilo dugo, teško, ali zabavno iskustvo kroz način na koji sam producirao različite žanrove od orkestra do Techna, što mi je zaista pomoglo da razvijem uvid u to kako svaki žanr/podžanr funkcioniše. To je bilo sve dok nisam pronašao Progressive House, ja sam ogromni entuzijasta za uzdižuće melodije, glatke ritmove i različite zvuke sintisajzera, a ovaj žanr ima sve. Mnogo je promena tokom čitavog puta, ali promene su mi pomogle da nastavim da se razvijam i rastem.

 

Kakvo je tvoje mišljenje po pitanju scene u Šri Lance za Progressive House? Da li je tokom godina rasla/menjala se?

Kada sam se 2018. godine vratio iz Dubaija u Šri Lanku, pokret progressive house-a bio je zaista dobar. Na ostrvo je bilo puno muzike s obzirom na umetnike poput Dimuth-a K i Subandrio-a. Takođe mogu reći, neprestano je rastao i širio se broj super novih talenata, doprinoseći ostrvu i razvijajući njihovu strast prema industriji lokalno. Ponosan sam što mogu reći da sam i ja bio deo ovog pokreta i da ću nastaviti da budem deo istog.

 

 

Možeš li opisati svoj studio i softver ili hardver opremu koju koristiš za produciranje tvoje sjajne muzike?

Ničeg previše fancy ovde. Osnovni kućni studio sa nekim efektom sobe. Što se tiče softvera, smatram da je veoma ugodno koristiti FL Studio jer ga koristim već duže vreme, ali takođe ponekad koristim i Ableton i Adobe Audition da iskoristim neke od neverovatnih funkcija koje ti DAW-ovi takođe mogu da ponude. Ali sve u svemu, FL Studio je mesto gde se sva čarolija događa za mene. Nažalost, još uvek ne posedujem analogne sintisajzere jer je neverovatno teško nabaviti muzičku opremu do Šri Lanke. Za sada sam veoma zadovoljan svojom midi tastaturom M-Audio Code 49 na kojoj sam mapirao sve svoje dodatke i DAW kontrole radi lakše upotrebe i veće kontrole, par Yamaha HS8 studijskih monitora, slušalice Audiotechnica M50k, Novation Launchpad S i a Rode NT1A ako je potreban vokal.

 

Čitaj još

Tvoja traka “Would you be there when the world fails“ je definitivno jedna od najboljih numera do sada u izdanju za 3rd Avenue. Možeš li nam opisati kako je nastala?

Hvala vam! Ova traka me uvek čini ponosnim, od vremena produkcije do danas. S ovim EP -om sam krenuo na drugačiji način u želji da istražim melodije koje su povezane sa mojim osećanjem. U to vreme mi je sigurno bilo teško zbog nekih ličnih događaja koji su me na kraju zaključali u razne mentalne bolesti. Muzika je bila moj jedini izlaz. Tako sam jedne noći sedeo svirajući klavir i došao do ovog akorda kroz koji sam osetio mnogo emocija. Zadržavajući tu želju i motivaciju, brzo sam ušao u proizvodni proces i počeo sa bubnjevima, eksperimentisao sa mnogo različitih stilova bubnjeva i slučajnih zvukova kako bih stvorio tu podlogu i pomogao protoku akorda. Prva verzija numere je bila lepa, ali nije baš prenela poruku koju sam hteo da prenesem, razmišljao sam o vokalima jer je to jedan od preciznih načina da izrazim pravi osećaj trake, sve dok nisam nasumično počeo da sviram gde sam se odmah zaljubio. Glavni zvuk je naslagan sa tri različita basa sa ekvilajzerom, strujanjem, kompresijom i odlaganjem koji ga ističu i zaista izražavaju osećanja koja su mu potrebna. Započeo sam vođstvo na nižoj oktavi, a zatim povećao oktavu dok traka napreduje kako bi razotkrila tu uzdižuću emociju. Nisam imao pojma da će ova traka dostići visine kao što je to učinila i gledajući sve povratne informacije i ljubav koju sam dobio za ovu traku, zaista su me promenili kao osobu i pomogli mi u mnogim stvarima! Konačno se osećam sjajno i sveže i za svakoga ko trenutno prolazi kroz teške trenutke, uvek zapamtite da na ovom svetu postoji još nešto što nismo videli, uvek postoji svetla strana i obećavam vam da ćemo svi biti tu kada svet propada. 🙂

 

 

Šta je za tebe najvažnije u muzici koju deliš ili stvaraš?

Ljubav i jedinstvo! Dobra muzika okuplja ljude. Ovih dana se dosledno izdaje mnogo sjajne muzike sa stilovima koji šire različita osećanja i energiju, što me duboko intrigira i motiviše da se i ja pridružim zabavi. Muzika koju stvaram inspirisana je muzikom koju delim.

 

Koji su najveći izazovi sa kojima se trenutno suočavaš kao artist u industriji?

Zasad je sve dobro, imam svu pomoć i podršku svih sjajnih ljudi širom sveta, a posebno neverovatnih ljudi ovde u Šri Lanci koji zaista vole ovaj prelepi žanr koji svi nazivamo progresiv.

 

Imaš li neke ciljeve za svoju buduću muzičku karijeru?

Naravno! Što se mene tiče, stalno sam sebe izazivao novim ciljevima. Jednog dana moram izdati traku za veliki Anjunadeep! Od početka svoje karijere uvek sam bio inspirisan muzikom sa ovog lejbla i tako ću i nastaviti. Na kraju, sva muzika koju stvaramo kao umetnici svodi se na to da je puštate svojim fanovima. I ovo uvek oslikava jednu veliku scenu koja se razlikuje između umetnika. Moja je plaža Warung. Ovaj prostor je svakako bio glavni element underground pokreta i definitivno je jedan od stejdževa na kojima bih voleo da nastupam uskoro. Držimo palčeve!

 

Hvala ti puno Kyotto na ovom razgovoru. Da li bi poručio nešto za kraj našim čitaocima?

Ovih dana provodim puno vremena producirajući pa vam mogu reći da će biti mnogo muzike! Posebno i set besplatnih preuzimanja! Pratite me za sva najnovija ažuriranja.
Hvala vam za svu ljubav i podršku! Posebno hvala Progresivnoj Suzi što me je pozvala! Nadam se da ćemo se jednog dana svi upoznati!

 

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
1
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak