Trenutno čitaš
Karl Pilbrow: Sve je u pronalaženju pravog zvuka

Karl Pilbrow: Sve je u pronalaženju pravog zvuka

Karl Pilbrowova smatraju za jednog od vrhunskih talenata na australijskoj progressive house sceni, a njegova strast i poštovanje prema muzici je odavno prisutno. Poreklom je sa Novog Zelanda, a početkom 2012. godine se preselio u Melburn.

U godinama nakon što je Karl počeo da doživljava festivalsku kulturu na otvorenom, po kojoj je grad poznat, nije mogao a da se ne zaljubi u elektronsku muziku. Ova novootkrivena ljubav ga je odvela u sve delove sveta, sa namerom da nauči više o muzičkoj kulturi na otvorenom, prisutnim organizacijama i što je najvažnije…o muzici.

Atmosferski, melodičan, nadahnut i zabavan, Karl se posvetio rafiniranju zvuka koji je veran sebi i muzici koja ga inspiriše. U karijeri koja je započela tek pre pet godina, Karlov meteorski uspon već je doživeo mnoge vrhunce. To uključuje nastup na Sunset Rainbow Serpent 2019, warm up za Guy J-a i Rogera Martineza, nastup posle Nicka Warrena. Takođe je imao izdanja za lejbl Sudbeat Music Hernana Cattanea i Vapor Recordings Kaseya Taylora.

Karl je takođe sastavni deo ekipe za društvene događaje Wildwood, ne samo kao rezident di-džej, već i kao menadžer događaja i odgovorno lice za Wildwood Podcast. Ovo je stvorilo savršen kreativni izlaz i za njegovu muziku i za njegovu ljubav prema festivalskoj kulturi.

 

 

Zdravo Karl, hvala što si odvojio vreme da razgovaraš sa mnom za Progresivnu Suzu. Kakva je za tebe bila 2022. godina?

Pozdrav za Suza ekipu, apsolutno mi je zadovoljstvo da proćaskam sa vama.
Prošle godine je bio osećaj kao novi početak vraćanja u normalu u Melburnu, posle naših strogih karantina zbog pandemije virusa, tako da je bilo sjajno ponovo nastupati na događajima ovde i u inostranstvu.

 

Preselio si se u Melburn početkom 2012. godine. Pre selidbe, reci nam kakvo je bilo odrastanje i život na Novom Zelandu, kako je to uticalo na tvoj muzički ukus i muziku koju stvaraš?

Odrastanje na Novom Zelandu je bilo sjajno, to je tako lepo mesto za život, i način života je super opušten i lagodan. Tamo postoji velika dub rege i drum’n’bass kultura koja je zaista odigrala ulogu u mojim počecima, i izboru, što se tiče elektronske muzike, koji napreduje. Za mene su ta dva žanra otvorila emotivnu stranu elektronske muzike, tako da je to definitivno imalo veliki uticaj na želju da stvaram muziku sa puno osećanja i energije.

 

 

Gde je bio tvoj prvi nastup i sa kim si puštao – da li možeš da se prisetiš nekih nezaboravnih trenutaka?

Dakle, moj prvi nastup bio je otprilike pre šest godina i zapravo sam bio na jednom od naših Wildwood događaja, pre nego što smo pokrenuli seriju podcasta. Bio sam toliko nervozan da sam se mučio da pritisnem dugme na CDJ-u.

U periodu od šest godina, imao sam veliku sreću da puštam uz artiste kao što su Guy J, Hernan Cattaneo, Nick Warren, John Digweed i Sasha. Ali ono što će se uvek izdvajati za mene, je nastup na Sunset Stage-u na Rainbow Serpent Festivalu 2019.godine.

 

Elysium 2019 (Transformational Eye)

 

Koji su bili neki od glavnih izazova kada si počeo da nastupaš kao di-džej i kako su se oni promenili vremenom?

Za mene je to bilo samopouzdanje da se izložim svemu tome. Melburn ima jako konkurentnu muzičku scenu, tako da mi je trebalo malo da se naviknem na poverenje u proces i učenje, i da se samo fokusiram na sopstvenu muziku i sposobnosti.

Sada je sve u objavljivanju kvalitetnog sadržaja i biti što više aktivan, na sreću društveni mediji pružaju mnogo alata artistima, koje mogu da koriste da dopru do šire publike i postave se tačno tamo gde žele da budu viđeni, gde žele da ih čuju.

 

Melburn je u poslednje vreme postao prilično žarište za progresivni zvuk. Kako je stvarati muziku u ovom gradu i šta se zapravo tamo dešava?

Nema sumnje da smo mogli da čujemo neverovatnu muziku koja izlazi iz ovog grada i to je stvorilo prilično tesnu zajednicu kreativaca, svi podržavamo jedni druge, i to je ono o čemu se radi.

 

 

Kada si prvi put počeo da se baviš stvaranjem muzike? Koliko ti je vremena trebalo da pronađeš svoj zvuk kao producent?

Prvo sam počeo da uzimam časove produkcije od Jamie-a Stivens-a pre četiri godine, a zatim od Kasey-a pre tri godine. To što su me podučavala dva neverovatna svetski poznata artista kao što su oni, zaista mi je pomoglo da brže prepoznam svoje sposobnosti, sluh za produkciju i celokupno iskustvo.

Mislim da je u smislu pronalaženja mog zvuka kao producenta, to zapravo samo odraz ukusa u muzici koju volim da puštam u svojim setovima, koja se sama po sebi stalno razvija i mislim da se to odražava u mojim novijim produkcijama.

 

Da li je danas moguće biti poznato ime u svetu elektronske muzike ako se izvođač ne bavi produkcijom? Koliko je taj deo važan u celokupnoj slici?

Nažalost, osećam da su godine uspešnog di-džeja davno prošle. Industrija je sada previše konkurentna.

 

 

Kasey Taylor i ti ste udružili snage u nekoliko izdanja. Reci nam šta stoji iza vašeg produkcijskog procesa i da li planiraš češću saradnju u budućnosti sa Kaseyem ili možda nekim drugim?

Dakle, Kasey i ja smo sada zajedno objavili nekoliko izdanja, bilo je apsolutno zadovoljstvo sarađivati i učiti od nekoga sa toliko talenta i iskustva. Što se tiče produkcijskog procesa, nikada zapravo ne idemo u studio i kažemo ,,hajde da uradimo traku koja je na ovoj ili onoj vibraciji“. Ponekad samo uđemo u studio sa namerom da tražimo određenu ideju ili zvuk samo da bismo na drugom kraju izašli sa nečim potpuno drugačijim!

Čitaj još
26 | Progressive Tales Podcast with Michael A & Audiostorm & Aleksandar Markovic

Mi mnogo manipulišemo zvukovima i uzorcima, sve je u pronalaženju pravih zvukova na pravim frekvencijama i u prostoru. Koristimo mnogo resempliranih FX-a, FX može da stvori dodatni sloj zvuka, ritma ili teksture koji inače ne možete da postignete sa pravim sintisajzerom. Bili smo veoma zauzeti radom tako da možete očekivati da vidite neka velika izdanja od nas tokom cele godine.

 

 

Ko te trenutno muzički najviše inspiriše i vraća u studio da radiš na novom materijalu?

Trenutno bih mogao da izdvojim sledeće artiste: Mike Rish, GMJ & Matter, Jamie Stevens i Kasey Taylor. Super je inspirativno čuti šta svi ovi umetnici stvaraju i koliko su strastveni i vođeni. Svi ovi momci su deo muzičke scene u Melburnu o kojoj sam govorio, tako da je inspirativno videti kako ovi ljudi uspevaju.

 

Hajde da pričamo malo o “Wildwood Podcast Series“, podkastu koji se izdaje nedeljno, a koji prezentuje australijske i međunarodne izvođače. Kako si smislio naziv za svoju emisiju i šta ti je važno da svaka epizoda sadrži?

Pre nekih sedam godina počeli smo da organizujemo ove intimne žurke, zanimljivo je to da, imanje koje smo koristili zvalo se “Wildwood retreat“ pa smo to iskoristili kao inspiraciju za ime. Ove zabave i to mesto dali su meni i mnogim drugima mesto da usavršimo svoje veštine i izrazimo se, i na kraju je to bila pokretačka snaga iza stvaranja platforme za druge da to urade. Skoro 300 podkasta kasnije i dalje smo jaki.

Od ove godine smo odlučili da malo smanjimo količinu objavljenih podkasta, pomeramo se sa nedeljnih izdanja na dvonedeljna. Želimo da se zaista fokusiramo na više kvaliteta u odnosu na kvantitet, a to daje svakom miksu prostora. Mi verujemo da je muzika umetnost i izraz, tako da umetnik koji je rezervisan ima potpunu kreativnu slobodu da stavi zajedno šta god želi. Takođe, radićemo više događaja pod imenom brenda koristeći isti proces kao što sam gore naveo.

 

 

Za kraj, možeš li sa našim čitaocima da podeliš deo tvojih predstojećih projekata. Da li imaš nešto uzbudljivo u planu?

Čućete nekoliko mojih izdanja, i nekoliko od Kasey-a i mene ove godine, nažalost, ne mogu još ništa da najavim, osim da obratite pažnju. Svi imamo u planu Wildwood festivale, podkaste i saradnje.
Biće to još jedna velika godina.

 

Hvala na ovom sjajnom razgovoru. Srećno u tvojim budućim projektima!

Veliko hvala vama na pozivu legende, neverovatno je šta radite za progresivnu scenu, tako da mi je apsolutno zadovoljstvo što sam deo ovoga.

 

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
0
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak