Trenutno čitaš
Bodai: Jedini način da zaista uživate u ovom putovanju je da budete svoji

Bodai: Jedini način da zaista uživate u ovom putovanju je da budete svoji

A natural combination of classical and electronic music, creativity and mindful living, Gisele aka BODAI is the argentinian DJ, Producer, Vocalist, Songwriter and dual Label Owner, whose diverse musical compositions have been supported by globally renowned artists such as Hernan Cattaneo, Nick Warren, Aly & Fila, Guy J, Eelke Kleijn, Roger Shah, Gai Barone in their massive Shows, rising quickly to the Top 50 Beatport Deep House and Progressive House Charts.

Her Live Acts and DJ Set performances are known for spreading positivity and refreshing healing-energies through her melodic house sounds, which took place in several countries such as Australia , Chile , Netherlands (ADE), Brazil and Argentina, sharing stage with Silicone Soul, Brigado Crew, among others.

Also founder of the AMITABHA and Auditen Music labels, Host of “NATURAL“ on Frisky Radio, and Professional Coach who holds features on worldwide podcasts and magazines, this 2022 continues adding venues to her NATURAL TOUR in Buenos Aires, Patagonia, Rosario, Atlantic Coast, and Brazil, presenting her next releases on The Soundgarden, among others to be announced.

 

 

Zdravo Bodai, hvala što si izdvojila vreme da razgovaraš sa nama.
Želeli bismo da ovaj razgovor započnemo od početka tvoje karijere, za one koji možda nisu upoznati sa tvojom muzikom. Da li nam možeš reći nešto o tome kako je započelo tvoje muzičko putovanje i kada si odlučila da želiš da postaneš DJ a potom i producent?

Pozdrav Suza timu, hvala što ste me pozvali.
Sve je počelo u mom prvom domu u Hose Leon Suarezu, Buenos Ajres. Naša kuća je bila na drugom spratu, moji rođaci su bili na prvom, a moj deda Italijan kuća pored. Bilo je to jednostavno i toplo porodično mesto, sa jednim veoma posebnim kutkom u centralnoj prostoriji. Sećam se da sam sedela ispred klavira kao četvorogodišnje dete i provodila sate samo gledajući sunčevu svetlost koja se probija, čineći boju drveta svetlijom, razmišljajući o tome kako to radi. Bio je tu klavir, gitara i velike zvučne kutije obložene drvetom sa gramofonom i pojačalom.

Moj otac je bio klasični pijanista kada je bio mlad, ali mislim da ga nikada nisam videla kako svira. U to vreme je više voleo da sluša nove pop/rok vinile i kasete dok je mama uvek slušala radio. Tako su me upoznali sa bendovima poput Queen, Duran Duran, Depeche Mode, Giorgio Moroder, Michael Jackson, Annie Lennox, The Police, The Beatles, Soda Stereo, Madonna, Technotronik, lista je duža nego što možete da zamislite. Kada sam napunila 8 godina, počela sam da sviram klavir i pohađala sam časove muzike sa Betty, inspirisana kumom moje sestre, Laurom, mojom tetkom Grejs i tetkom Finom koja je bila tako sjajna fanki pijanistkinja.

Mnogo godina kasnije ponovo sam osetila privlačnost za instrumentima i počela sam samostalno da izučavam kompjuterske softvere cubase i ableton, komponujući ambijentalnu i elektro-pop muziku kao hobi, zatim sam počela da radim DJ setove i od tada nikada nisam prestala. Dakle, to nikada nije bio plan ili odluka, samo sam pratila svoje instinkte i svoju strast koja me je dovela ovde gde sam danas sa vama.

 

 

Ko je bio prvi veliki DJ koji je podržao tvoju muziku i koliko je taj trenutak bio važan u smislu inspiracije, ali i potvrde tebe kao umetnika?

Maestro Hernan Cataneo i Guy J bili su prvi koji su podržali moju muziku, počevši od 2018. I kao što kažete, ovo je za mene bilo, i ostaće izuzetno važno u smislu inspiracije i validacije jer mi je uvek bilo veoma teško da pričam o sopstvenom radu, kao umetniku i menadžeru lejbla. Moja ličnost me tera da se fokusiram samo na svoj rad i da dozvolim DJ-evima i zajednicama da budu moj glas tako što ću podeliti ono što osećaju u vezi sa mojom muzikom. Moj rast dolazi od onih koji su verovali u mene i koji prirodno odlučuju da podele i šire moj rad. Svako od vas je bio neverovatno važan za moju producentsku karijeru, koja je još uvek veoma kratka za ono što imam na umu. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti na rečima, energiji i delima mnogih od vas. Hvala vam puno što ste me pronašli, to mi zaista znači ceo svet.

 

Kako je raditi u industriji u kojoj uglavnom dominiraju muškarci, da li ti je to ikada bio izazov?

Pretpostavljam da je pravi izazov uvek bio mentalitet (uopšteno govoreći) o ženskom talentu. Moramo još da prođemo mnogo više testova od muškaraca da bismo dokazale svoj pravi talenat. Ali ovo je deo društvene evolucije i čak su i žene i muškarci zbunjeni kako da se ponašaju u tom procesu. Kao što uvek kažem, ohrabrujem sve da preuzmu malo odgovornosti tako što će svakodnevno preduzeti svesne akcije sa našim užim krugom.

Ove jednostavne radnje imaju jače rezultate od svega i zdrav mentalitet se brzo širi. Kao posvećena žena u industriji elektronske muzike, još uvek imam uspone i padove u vezi sa ovom temom, ali moramo da shvatimo da ove transformacije zahtevaju vreme i da nam već ide na bolje. Ako neko treba da priča o ovome, pitajte onog koga poznajete koji će vas saslušati sa empatijom i dati vam iskrenu i ozbiljnu reč. Moja vrata su uvek otvorena za svakoga kome je potrebna istinita reč o ovoj misiji.

 

 

Šta misliš, koliko je danas ženskom DJ-u teško da se izbori u svetu dance muzike? Kojih pet današnjih imena bi navela kao ona na koje treba obratiti pažnju?

Konkretno o DJ-ingu, danas žene verovatno dobijaju još više ponuda nego muškarci, ali možda nije svaka opcija prilika da se pokaže muzički talenat. Kao što smo upravo rekli, radi se (uopšteno govoreći) o percepciji uma i stvari se rešavaju na osnovu toga. Opet, ovo se već pozitivno menja i za ove stvari je potrebno vreme. U međuvremenu, sve je u tome da biramo gde se osećamo prijatno i poštovano i da ne žurimo sa stvarima koje će na kraju doći vremenom. Dajem vam reč, kada konačno dođete do te tačke nakon toliko donetih odluka, osećaj je zaista moćan i umirujuć u isto vreme.

Što se tiče umetnica na koje treba obratiti pažnju, ima ih toliko da bih predložila da proverite DJ-eve/producente iz Rosarija i Santa Fea, dobijam mnogo kul muzike koja dolazi iz tog regiona poslednjih meseci. Neki od njih će biti objavljeni na AMITABHA, a neki drugi su u mojim trenutnim setovima. Prelepa Suza zajednica će ih voleti.

 

Koliko često nastupaš u svom rodnom gradu i šta ti se dopada na sceni u Argentini, koja je poznata po svojoj ljubavi prema progresivnoj muzici?

Na samom početku kao DJ imala sam par godina vrhunca sa nastupima skoro svakog vikenda u različitim klubovima i tokom nedelje u nekim barovima u Buenos Ajresu. Vremenom i iskustvom, počela sam da nastupam na ekskluzivnijim različitim mestima ne samo u Argentini, već i na Amsterdam Dance Eventu sa FRISKY-em, dva puta na različitim mestima u Brazilu, a kada sam predstavila svoju prvu saradnju sa Dynacom-om, morali smo da nastupamo i na nekim prelepim lokacijama u Australiji i Čileu, bilo je zaista neverovatno.

U vreme pandemije morala sam da obustavim svoje planove za putovanja, ali sam bila srećna jer sam počela da nastupam češće na različitim mestima u prelepoj Argentini, i da odgovorim na vaše pitanje, osećaj da konačno puštam na nekim žurkama u svom rodnom gradu je nešto što se ne može opisati rečima, morate biti tu, energija je zaista jedinstvena i Argentincima ništa ne nedostaje. Ako vam ide zaista dobro, oni će vam to dati do znanja dok ste na sceni. Ti momenti “ovde i sada“ su ono što najviše volim na argentinskoj sceni, i veoma sam uzbuđena što puštam svoju muziku i radim setove na sve više mesta ovde.

 

 

Imaš svoju radio emisiju ,,Natural“ na Frisky radiju i uvek je uživanje kada slušamo tvoje mikseve, sa sjajnim izborom traka! Šta te inspiriše kada kreiraš ova putovanja i šta je za tebe važno da svaka epizoda sadrži?

Hvala vam na tome! Moja emisija i trenutna turneja ,,Natural“ opisuju ceo moj koncept umetnika, tako da sam se tokom ove poslednje 3 godine uvek trudila da emisija održi nameru da prati moje srce sa izborom numera i putovanja koje želim da kreiram u svakoj epizodi. Za ove konkretne emisije, slušam promocije svake nedelje bez obzira koliko putujem ili sam zauzeta drugim stvarima. Ova rutina odabira muzike je ono što me inspiriše jer volim da slušam muziku i volim muziku koju puštam, uključujući i svoje trake. Kao jedna od mnogih samozahtevnih producenata, moramo mnogo više da cenimo sopstvene trake kada ih puštamo u miksu.
O Putovanju, radi se o tome da budem svoja u svakom trenutku, DJ i Slušalac.

 

 

Osnivač si lejbla AMITABHA i Auditen. Kako je počela ta priča i šta te je motivisalo da pokreneš izdavačku kuću?

Sve je počelo daleke 2016. Tada sam upoznala Dynacom-a, koji je bio vizionar, potpuno uveren u ostvarenje svojih želja i ideja. Imao je svoj Auditen Music lejbl i zamolio me da radim na ponovnom lansiranju. U to vreme je postojalo samo nekoliko progresivnih lejblova, a društveni mediji su još uvek bili veoma nova stvar za lokalne izdavačke kuće. Tako da sam prihvatila izazov i počela da kreiram originalni sadržaj sa svoje tačke gledišta na društvenim medijima, a sa druge strane sam počela da gradim upravljačku strukturu za lejbl.

Trebalo je skoro godinu dana rada iza kulisa dok ponovno lansiranje izdavačke kuće nije postalo stvarnost i proširila se zaista brzo, odlična muzika, velika podrška, cool dizajn, scena je zavolela koncept i traži se najava za sledeće izdanje, stiže mnogo demo snimaka i mnogi artisti rastu uporedo sa lejblom, kao što su Dynacom, Kamilo Sanclemente, Fernando Olaya, Andrea Cassino, Guhus, Niceshot, Partenaire, i mnogi drugi koji će se priključiti ove godine. Postalo je referenca za druge umetnike i izdavačke kuće, tako da sam došla do tačke u kojoj sam osetila da je moj posao tu završen. Sve je bilo dobro i funkcionisalo je, nije više bilo velikih izazove koje trebam postići, a Auditen nije bio baš moj sopstveni san ili moj specifičan zvuk. Ali onda je Dynacom želeo da napravim sopstveni lejbl koji bi mogao da pruži priliku umetnicima koji su započeli svoje muzičko putovanje sa vizijom instrumenta poput mene. Ali nije bio pravi trenutak za mene.

Rad izdavačke kuće sa visokim standardima može biti veoma iscrpljujući, morate mnogo da uložite iz svojih drugih poslova samo da biste ga održali, pa sam napravila pauzu od te ideje i iskoristila to vreme da učim i radim na sopstvenoj produkciji. Konačno, aprila 2018. godine, AMITABHA je zvanično objavljena sa namerom da unese više ljudskih vrednosti na postojeću lokalnu scenu u to vreme, istovremeno donoseći više slobode žanrovskim tipovima, spajajući se sa drugim vrstama vizuelnih umetnosti i stavljajući veliki fokus na originalnu muziku. Srećom, sličan ciklus se desio sa ovom drugim lejblom i nastavlja se u sadašnjosti. Porodica artista raste sa lejblom, svi smo deo njega.

Danas, mogu da kažem da je drvo o kome sam pričala u svojim prvim intervjuima 2018.godine, dovoljno procvetalo da obezbedi seme za druga drveća koja će sada rasti, što se već dešava. Kao menadžer lejbla, prošlo je 5 godina uz toliko lekcija i emocija svih vrsta. Napori su toliko veliki da ponekad postanu besmisleni, ali nismo odustali jer smo zaista osećali da nam je suđeno da to uradimo u nekom trenutku našeg života. Pretpostavljam da smo oboje želeli da sarađujemo sa razvojem elektronske muzičke scene u našoj zemlji, pa smo preuzeli vođstvo u pisanju nekoliko stranica. Nismo mislili da će ići ovako daleko. Hvala svim umetnicima, DJ-evima, medijskim partnerima, slušaocima i timovima koji su verovali u nas.

 

 

Kako si zadovoljna radom svoje izdavačke kuće i da li bi mogla da nam preporučiš neka predstojeća izdanja koja ne smemo propustiti?

Čitaj još

Obe izdavačke kuće imaju velika izdanja koja izlaze ove 2022. godine. Srećni smo što imamo više članova tima i partnerstava koji nam se pridružuju, tako da još mnogo toga dolazi.

 

Koji savet možeš dati mladim devojkama koje su inspirisane tobom i koje žele da postanu DJ-evi i umetnici?

Ako se to zaista dešava, čast mi je i hvala vam na tome. Što se mojih saveta tiče, nedavno sam imala dobar razgovor sa mladićem i isto važi za svakoga. Rekla sam: Ako zaista želiš da budeš kao ja, onda ne pokušavaj da budeš kao ja i ne pokušavaj da budeš kao bilo ko. Jer jedini način da zaista uživate u ovom putovanju jeste da budete svoji. A da bi bili svoji, morate da istražujete i pronađete sebe, i za to dragi moji, je potrebno vreme.

Zato budite strpljivi, ne sledite standarde, ne upoređujte se sa drugima i molim vas ne očajavajte. Verujte svojim instinktima, poštujte one koji vas inspirišu i budite dobra osoba u svakom trenutku, bez obzira na sve. I učite, vežbajte, učite, vežbajte, učite, vežbajte.

 

 

Svi imamo neke snove i želje. Kada govorimo o muzici, da li možeš da nam kažeš koji su to snovi koje bi još želela da ostvariš?

Istina je, svi imamo želje. Ja sebe smatram više “činiocem“ nego samo “sanjarom“, a taj način razmišljanja u jednom trenutku čini da se moje želje ostvare. To je neka vrsta atrakcije. Kako se život dešava, svi mi se transformišemo, pa tako i naše želje. U mom slučaju, nakon mnogih transformacija, danas vam mogu reći da sam odabrala metode muzike i joge kako bih ispunila svoju životnu svrhu da pomognem drugima da pronađu svoju svrhu, koju ne možete pronaći ako su vam um i/ili duh u haosu. Tako da, radim na dovođenju pravih frekvencija u pravim trenucima, da pomognem u balansu koji nam je potreban. Imam veliku želju da pomognem što većem broju ljudi da pronađu sopstvenu životnu frekvenciju, u kom god ciklusu da se nalaze.

 

Osim stvari vezanih za muziku, kako provodiš slobodno vreme, imaš li hobije?

Obično je slobodno vreme teško naći u mojim višestrukim ulogama, ali kada osetim da mi je potrebno, tada prestanem sa aktuelnim dnevnim redom i provedem neko vreme sa porodicom, posebno sa rođacima. Takođe sam uvek u komunikaciji sa svojim bliskim prijateljima gde god da se nalazim u svetu. Dugi niz godina sam putovala i na drugim poslovima, tako da je moj uži krug navikao na to. Kad sam kod kuće, čujem se i sa jednima i drugima skoro svake nedelje. Oni su istinski podržavali moj životni stil i transformacije tokom godina, za mene je velika stvar da provodim vreme sa njima.

 

 

Došli smo do kraja ovog razgovora. Možeš li da podeliš sa nama svoje planove za naredni period?

Nedavno sam se vratila sa neverovatne turneje u Brazilu, sa toliko novih stvari koje treba uraditi tamo u predstojećem periodu. Takođe mnoge trake i saradnje koje treba završiti u studiju, novi podkast i najave izdanja, mogući povratak na ADE, ako situacija to dozvoli, ove godine.

 

Hvala ti još jednom na ovom razgovoru. Čuvaj se!

Hvala vama!

 

 

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
1
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak