Trenutno čitaš
Pal-E: Učenje je neprestani proces

Pal-E: Učenje je neprestani proces

Koristeći melodije i perkusije inspirisane raznim delovima ove planete, Arpit Paliwal a.k.a. Pal-E probio se na muzičku scenu u svom stilu. Ovaj briljantni producent donosi muziku koja pokreće talasne dužine svakog spektra. Bio je važan deo muzičkih promena Radžastana, njegovu muziku cene mnoge velike face muzičke industrije.

Trenutno, Pal-E ima sedište u Džajpuru, muzički bogatom gradu. Nastupa na nekoliko lokacija širom zemlje i deli scenu sa velikim imenima poput Guy J-a, Khen-a, Sahar-a Z, Guy-a Mantzur-a, Hernan Cattaneo-a, Kohra-e, Ankytrixx-a, Bullzeye-a i mnogim drugim vrhunskim imenima u industriji. Sada je spreman da svoju muziku podeli publici širom sveta, sa mnogim izdanjima koja izlaze na uglednim muzičkim etiketama kao što su A.H Digital, Genesis Music i Mystic Carousel Records. Njegova muzika se u vrlo kratkom periodu penje na Top 100 listi Beatport-a.

Njegova muzika je definitivno nešto što plesna muzička zajednica čeka. Domaćin nekoliko radio emisija na međunarodnim radio kanalima, stekao je popularnost svuda gde se sluša njegova muzika. Obratite pažnju na ovo ime koje ćete naći na vrhunskim muzičkim festivalima i okupljanjima. Njegova muzika će vam pružiti prelepo iskustvo.

Zdravo Pal-E, drago nam je što si ovde sa nama. Pre svega, kako si i gde se trenutno nalaziš?

Pozdrav svima, dobro sam, hvala. Zadovoljstvo mi je što imam priliku da razgovaram s vama.
Živim u Džajpuru, poznatom i kao Pink City, glavni grad države Radžastan u Indiji.

Iskoristićemo ovu priliku da te bolje predstavimo publici kroz tvoj rad, zato počnimo od samog početka, koje je bilo jedno od prvih iskustava koje te je privuklo elektronskoj muzici?

Elektronsku muziku sam otkrio u školskim danima, imao sam oko 15 godina, tako da me je u to vreme prosto zapanjila i činila mi se kao magija za uši. Radoznalost, ljubav i strast prema elektronskom zvuku samo su rasli s godinama i na kraju sam završio kao diplomirani audio inženjer u Mumbaiju davne 2006. godine, što mi je puno pomoglo da shvatim kako zaista ovi prekrasni ludi zvukovi oživljavaju i dalo mi je snažne temelje u muzičkoj produkciji.

Kako bi opisao klupsku scenu Radžastana i šta bi naveo kao najbolju stvar u tvom gradu, bilo šta što se izdvaja od muzičke scene?

Klupska scena je ovde bila dobra i postajala je bolja pre nego što je pandemija započela, bilo je puno nastupa sa sjajnim organizatorima, ali za sada je sve na pauzi. Zaista se nadam da ćemo uskoro ponovo moći da se zabavljamo.
Džajpur je velika turistička atrakcija zbog svoje istorije i nasleđa. Imamo dosta starih utvrđenja koja ne smete propustiti ako dođete ovde.

Kada si imao svoj prvi profesionalni DJ nastup – kakav je bio osećaj kada si stao za DJ pult i puštao muziku za publiku?

Moj prvi profesionalni nastup dogodio se 2006. godine, sećam se da je došlo manje od 60 ljudi, bio sam pomalo nervozan, ali sam uspeo nekako da se lepo zabavim i nikad više posle toga nisam bio zaista nervozan.

Nastupao si sa mnogim velikim imenima elektronske scene kao što su Hernan Cattaneo, Guy J, Guy Mantzur, Sahar Z itd. Da li ti je neko od njih posebno drag ili se na neki način izdvaja?

Sva ova imena koja ste pomenuli su mi vrlo posebna i draga i nastupanje sa svima njima bilo je ostvarenje sna. Sve ih smatram svojim uzorima i uvek sam se ugledao na ove drage ljude. Učinili su nešto zaista posebno za ovaj žanr.

Koji su bili glavni izazovi kada si počeo da se baviš DJ-ingom i kako su se oni vremenom menjali?

Mnogo je izazova za svakoga ko tek započinje kao DJ ili producent. Jedan od glavnih je da budete bukirani od samog početka jer niko ne zna šta puštate ili producirate dok vas ne čuje, a to može zaista frustrirati na početku i imate utisak da vas niko neće podržati, ali to je deo napretka i prepoznavanja.

Zaista sam imao sreće što sam dobio veliku podršku i ljubav iz muzičke industrije u Indiji od kolega DJ-eva i producenata i nekolicine bliskih prijatelja poput Ankytrixx-a i Bullzeye-a, zaista su mi pomogli na toliko načina i uvek ću biti zahvalan svima za svu ljubav i podršku.

DJ-ing je jedinstvena disciplina na granici između predstavljanja sjajne muzike i stvaranja nečeg novog uz nju, između kompozicije i improvizacije. Kako bi opisao svoj pristup tome? Sa čime započinješ, kako razvijaš set, kako se forma postepeno manifestuje, koji su dobri prelazi između različitih numera itd …

Oduvek sam verovao da publika i DJ dele posebnu vezu gde se nekako kontrolišu i mnogo zavisi od toga, uključujući izbor numere DJ-a. To je prelepa razmena energije između DJ-a i publike.

Pripremam se otprilike malo pre nego što moji DJ set počne, poput odluke za prvu i poslednju numeru kako bih imao početak i kraj i ostatak priče odaberem dok se krećem u setu uzimajući u obzir mnoge stvari poput toga kako će se sledeća numera stopiti sa prethodnom i kako će to sve zvučati u setu.

Kada si počeo da produciraš sopstvenu muziku i kako izgleda tvoj setup u  studiju?

Počeo sam da produciram 2006. godine samo na laptopu i midi tastaturi dok sam studirao audio inženjering. Nažalost, nekoliko godina nisam mogao slediti svoju strast prema produkciji iz ličnih razloga, ali uvek sam znao da joj se moram vratiti zbog krajnjeg zadovoljstva i sreće.

Zaista mi je drago što sam se vratio produkciji sa mnogo više energije i strasti nego ikada pre. Moj setup u studiju je prilično jednostavan sa glavnom tastaturom Virus Ti2. Za bubnjeve imam izvorne instrumente Maschine i Arturia Drumbrute i imam nekoliko efektnih pedala od Strymon-a i Eventide H9 max. Koristim kombinaciju virtuelnih dodataka i analognih efekata i sintisajzera da bih postigao zvuk koji imam u glavi.

Čitaj još

Kako započinješ proces stvaranja trake, da li postoji neki metod?

Generalno počinjem sa osnovnim groove-om, bubnjevima i basovima, generišem neke muzičke ideje i odlučujem se o vibraciji numere poput ključnog tempa, zatim pišem melodije oko nje, a ponekad prvo smislim melodiju u glavi, a zatim kreiram bubnjeve i slično, oko nje i isprobavam puno varijacija dok ne dobijem ono što želim i dok se sve lepo ne slaže sa mojim osnovnim elementima koji dobro funkcionišu zajedno. Ne držim se strogo neke metode ili pravila, učenje je neprestani proces, posebno kada je muzička produkcija u pitanju, tome jednostavno nema kraja i još uvek toliko toga učim svakodnevno.

Šta je važno za tebe, da deliš ili komuniciraš kroz svoju muziku?

Muzika izražava ono što reči ne mogu, pa želim da se ljudi povežu i pronađu sreću kroz nju na neki način i želim da se svi lepo zabavljaju i budu srećni slušajući muziku u klubu ili na festivalu.

Da li bi za sebe rekao da si više DJ ili producent, šta ti pruža veće zadovoljstvo?

Teško je odabrati jedno jer oba idu zajedno, a ja volim produciranje koliko i  DJ-ing. Što se tiče zadovoljstva, kada pustim jednu od svojih neobjavljenih numera na žurci da bih je testirao i dobije odličan odziv, to je najbolji osećaj.

Šta možemo da očekujemo do kraja 2021. godine od tebe?

2021. izgleda sjajno sa nekoliko izdanja koja su planirana nakon male pauze. Moj najnoviji EP “One day at a time“ upravo je izašao na Lonya-inom lejblu Asymmetric Recordings.

Sve 4 numere u EP-u su mi veoma prirasle srcu i pokušao sam da pretvorim puno svojih emocija u ove trake koje sam napravio tokom lockdown-a.

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
0
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak