Trenutno čitaš
Intervju: Lucas Rossi

Intervju: Lucas Rossi

Lucas Rossi, DJ i producent rođen je u gradu Kordobi, 7. maja 1988.godine. Njegovo interesovanje za elektronsku muziku javilo se oko 2000. godine slušajući house i trance, a zatim evoluirajući u žanr koji ga sada karakteriše, a to je progressive house, slušajući njegove glavne predstavnike kao što su Hernan Cattaneo, Nick Warren, Sasha, John Digweed, I mnogi drugi.

Danas je jedan od DJ-eva i uzlaznih producenata ovog žanra, u gradu od početka njegove karijere 2011. godine, gde je imao mogućnost da svoju muziku prenosi u gradove kao što su: Buenos Aires, Rosario, La Rioja, Corrientes, Rio Negro, Tucuman, Santiago del Estero, Puerto Iguazu, Mendoza, San Juan, Villa Mercedes, Rio Cuarto,itd.

Tokom svoje karijere delio je scenu sa velikim umetnicima nacionalne i međunarodne scene kao što su Henry Saiz, Fernando Ferreyra, Thomas Gandey, Soundexile, Nick Varon, Jimmy Van M, Martin Garcia, Lonya, Cid Inc, Brian Cid, Sahar Z , Robert Babycz, Cubicolor, Stelios Vassiloudis, Eelke Kleijn, Khen, Chicola, Roy Rosenfeld, Dimitri Molosh, i mnogi drugi.

Njegova muzika je objavljena na etiketama kao što su Black Hole Recordings u legendarnoj kompilaciji „In Search Of Sunrise“, The Soundgarden, Dreamers, Lowbit, Particles, Soundteller, samo da nabrojimo neke.

Trenutno je deo izdavačke kuće ‘’Dreamers’’ (Fernando Ferreyra) kao label menadžer, a njegov rad kao producenta nastavlja da raste uz podršku renomiranih umetnika kao što su Fernando, Hernan Cattaneo, Nick Warren, Eelke Kleijn, između ostalih.

Lucas takođe ima radio emisiju pod nazivom „Different Minds“ treće srede svakog meseca u 10 sati (Argentina) na Frisky radiju.

Zdravo Lucase, hvala ti što si odvojio vreme da razgovaraš sa nama za Progresivnu Suzu.

Zdravo, hvala vama na pozivu, cenim to.

 

Kako si i kako se nosiš sa trenutnom Covid-19 situacijom, koja je uticala na ceo svet? Kada govorimo o muzičkoj industriji, postoje mnogi neočekivani izazovi sa kojima se ova industrija suočila.

Da, svi smo u vrlo delikatnom trenutku u svim aspektima. U mom konkretnom slučaju, srećom, dobro sam, mislim da je zdravlje najvažniji aspekt  jer bez toga ne biste mogli da radite ostatak stvari tokom svog života, ako nemate zdravlje, vrlo ste uslovljeni. Doslovno sam pratio sve o izolaciji i nametnutoj socijalnoj distanci, I to je značilo da danas možete uživati u dobrom zdravlju. U ekonomskom aspektu, to me je mnogo dirnulo (kao i sve moje kolege i prijatelje) jer ovde u Argentini ne mogu nigde da se pojavim, a istina je da ne znam koliko dugo će to trajati, ali verujem da ćemo u nekom trenutku svi uspeti.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o live streaming-u kao novom načinu unovčavanja DJ karijere? Da li misliš da to može da potraje sve dok se stvari ne vrate u normalu?

Mislim da je to dobar način, ne samo da ostanete u toku, već I da otvorite mogućnost ljudima da pomognu umetniku, ima mnogo DJ-eva (uključujući I mene) koji žive ili koji pokušavaju da žive samo od muzike I u društvenom kontekstu, kroz koji trenutno prolazimo, vrlo je teško održati se na površini, I činjenica je da mi se šansa za monetizaciju emisija uživo čini kao dobar način da se pomogne umetnicima. U svakom slučaju, mislim da bi to trebalo biti neobavezno, a ne uslov da biste mogli da vidite ili slušate DJ-a koji vam se sviđa.

 

Sada se vratimo malo na početak tvoje karijere. Koja su tvoja prva sećanja na elektronsku muziku I šta te je inspirisalo da postaneš muzički producent?

Prvi put kada sam počeo da slušam elektronsku muziku bilo je 98. godine, imao sam 11 godina I nisam imao internet ili mnogo ‘’alata’’ za približavanje tom svetu sa godinama koje sam imao, pa sam na radiju slušao program koji je emitovan na udaljenosti 80km od mesta gde sam živeo i sećam se da je ponekad signal bio loš pa nisam mogao uvek da slušam, šta više, nisam ni znao kako se ta muzika zove, samo sam znao da mi se sviđa. Živeo sam u mestu u kom elektronska muzika nije bila, a ni danas nije popularna, tako da su me očigledno tokom godina,  moje odrastanje, prijateljstva i drugi faktori svakodnevnog života naterali da se odmaknem od te vrste muzike, ali ponekad bih se setio i pokušavao da pronađem način da se ponovo približim, čak se sećam da sam imao snimljen CD za mene, ali nisam imao predstavu o imenima di-džejeva ili producenata, nisam ni znao šta sve to znači, jedino što sam znao je da mi se muzika sviđa i želeo sam CD kako bih ga mogao slušati kod kuće.

Između 2003. i 2005. godine, u adolescenciji, imao sam šanse da dobijem više informacija I počeo sam da saznajem imena, stilove muzike i od tada sam bio malo povezaniji, međutim moje okruženje nije volelo tu muziku pa je jedini trenutak kada bih mogao da uživam u tome bio kada sam sam u svojoj kući puštao CD-ove koje sam snimio sa nekim setovima sa Creamfields-a, trakama Deadmau5-a, Pryde, između ostalih. Zatim sam se nekoliko godina kasnije (2007) preselio u veći grad i tamo sam počeo da imam direktan kontakt sa lokalnim di-džejevima, da pohađam klubove i sprijateljim se sa lokalnim ljudima i činjenica da sam video mnogo di-džejeva kako puštaju, stvarajući senzaciju među ljudima i priređujući im dobru zabavu, me je dovela do toga da sam prvo želeo da postanem DJ, a zatim godinu dana kasnije da počnem da pravim svoju muziku, pokušavajući da postignem originalnost, a takođe sam želeo da imam mogućnost da drugi preporuče i puštaju muziku koju sam stvorio, želeo sam da saznam kakav je osećaj, i na sreću jesam.

 

Koliko ti je u početku bilo teško da produciraš?

Bilo je veoma teško, ali istovremeno I zabavno, uvek sam učio samostalno, imao sam vrlo malo predavanja iz osnova muzičke produkcije, ali 80% sam naučio sam, ne kažem da sam naučnik na temu, znam da moram još mnogo toga da otkrijem, ali uvek se trudim da naučim više kako bih se i dalje usavršavao.

 

Pre trenutne situacije imao si puno nastupa. Reci nam, kako ti redovni nastupi pomažu u produkcijskim idejama kada se vratiš u studio?

Posvetivši se samo muzici, tokom nedelje sam imao puno vremena da mogu da ubacim nove ideje u originalnu numeru ili remix, naravno, morao sam svoje vreme da podelim na druge aktivnosti vezane za muziku, a druge ne, ali uopšteno, imao sam mogućnost da kažem, sa nečim vrednim poput vremena.

 

Koji je bio jedan od tvojih najupečatljivijih DJ setova koje si izveo i zašto? Možeš li nam reći ukratko o jednom od takvih setova ili možda nastupu.

Pa zapravo nemam nijedan poseban, radio sam warm up-ove i glavne setove koji su za mene bili vrlo dobri po volji jer se sve dešavalo na vrlo prirodan način u pogledu muzike i ekipe, to su one večeri u kojima ste potpuno skoncentrisani i sve ide kako ste zamislili, i svi su se kući vratili srećni.

 

Svake treće srede u mesecu na Frisky radiju imaš svoju radio emisiju ‘’ Different Minds ’’ i uvek je uživanje kada slušamo tvoje mikseve, uz odličan izbor numera, naravno! Kako ostaješ nadahnut prilikom stvaranja ovih putovanja?

Uvek počnem da programiram setove nedelju dana pre, slušam svu muziku koju dobijem i polako sastavljam listu numera kako bih pokušao da napravim ravnotežu u miksu, pokušavam da stvorim priču sa odgovarajućim promenama, koja je lagana na početku, postepeno podižući intenzitet atmosfere da bi se završilo na isti način na koji sam I počeo, opušteno.

Čitaj još

 

Već si potpisao za neke sjajne etikete. Da li možda jednog dana želiš da osnuješ sopstvenu etiketu?

Možda jednog dana, moram da pređem dug put. 🙂

 

Da li misliš da muzička industrija čini dovoljno da osnaži žene, i na koje ženske talente bismo trebali obratiti pažnju?

Mislim da se poslednjih godina na sceni počelo viđati više ženskih DJ-eva i mislim da je sjajno što im promoteri daju priliku da pokažu šta mogu iza dekova, i nadam se da se više njih podstiče da krenu ka temi muzičke produkcije. Postoji puno zanimljivih umetnica koje treba pratiti, poput Paule Os, Bodai, Sara Chilanti ili Amber Long, kojima je dodatni bonus što su sjajni vokali.

 

Šta je sledeće za Lucas-a Rossi u pogledu muzičke produkcije?

Imam nekoliko remiksa za ovu godinu, uključujući jedan za Peter Makto-a i pokušavam da završim ideje za neke originale.

 

Za kraj, tvoje trenutne top 4 trake su…?

 

 

U ime zajednice Progresivna Suza, još jednom hvala na ovom razgovoru. Nadamo se da ćemo imati priliku da te slušamo u Srbiji čim se ova situacija normalizuje.

Veliko hvala vama, bilo mi je zadovoljstvo i nadam se da ćemo se jednog dana sresti, budite sigurni.

Čuvajte se, pozdrav!

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
8
NAH
0
OK
1
WOW
1

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak