Trenutno čitaš
Intervju: Miloš Miladinović menadžer label-a Balkan Connection

Intervju: Miloš Miladinović menadžer label-a Balkan Connection

Balkan Connection je digitalna muzička etiketa sa sedištem u Srbiji, koju je osnovao Ogi Gee Cash 2007. godine i kojom trenutno upravlja Miloš Miladinović. Ideja je pokrenuta 2005. godine a Balkan Connection je jedan od najboljih etiketa za digitalnu muziku na planeti, odnosno najbolji istočnoevropski izdavač. Cilj ove izdavačke kuće  je ujediniti talente progresivnog house zvuka iz balkanskog regiona i celog sveta, od ustaljenih imena do nadolazećih talenata, na putu da osvoje svetsku scenu elektronske muzike. Pažljivo odabrana muzika pod nadzorom menadžera Balkan Connection učinila je ovu etiketu jednom od najboljih i najpriznatijih muzičkih brendova širom sveta! Tokom godina izašlo je 530+ izdanja, u kojima su učestvovali različiti umetnici i različiti žanrovi, s najvećim naglaskom na progresivnom zvuku.

S obzirom na to da si menadžer label-a Balkan Connection, Balkan Connection Tech i BC2 Records, kao i asistent  na 16 label-ova (ispravi me ako grešim), da li nam za početak možeš reći kada si počeo da se baviš ovim poslom i kako je nastao prvi label ? 

Ideja o Balkan Connection-u nastala je 2005. godine od strane Beogradskog DJ-a i producenta Ogi Gee Cash-a. U tom periodu počelo je emitovanje popularne radio emisije „The Balkan Connection Show“ na veoma poznatoj internet radio stanici u svetu progresivne muzike – Proton Radio. Nakon toga, usledilo je nekoliko vrhunskih izdanja kao i „Balkan Connection“ album koji je Ogi Gee Cash izdao na Proton Music-u. U međuvremenu, Proton postaje distribucija digitalnih izdavačkih kuća, a Balkan Connection postaje jedna od prvih klijenata iste. Ogi Gee Cash je zajedno sa svojim kolegom Dimiz-om uspešno vodio izdavačku kuću do 2009. godine, kada su se upoznali sa mnom, i rešili da nesebično podele sva svoja iskustva i znanja koja su stekli o vođenju jedne digitalne izdavačke kuće, kako bi oni mogli da se fokusiraju na ono sto najviše vole – produkciju. Tako da sam krajem 2009. godine postao menadzer Balkan Connection-a, koji kasnije pretvaram u brend sa još par digitalnih pod-izdavačkih kuća (Balkan Connection Tech, BC2, Balkan United), tu je naravno i Balkan Connection South America koji u potpunosti vodi nas dragi prijatelj iz Juzne Amerike – Nicholas Van Orton. Kako su Ogi i Dimiz nesebično sve podelili sa mnom, ja nastavljam tu praksu i pomazem izvođačima, kako sa domaće tako i svetske scene u otvaranju preko 20 digitalnih izdavačkih kuća i postajem asistent istih. Pored toga, postajem i stalan član ekipe Proton SoundSystem distribucije, sa kojom radim na različitim projektima.

Progressive Tales epizoda biće emotivana 13.05. od 20:00

 

Kako zapravo izgleda voditi najveću producentsku kuću na ovim prostorima?

Vođenje digitalne izdavačke kuće zapravo nije toliko teško, ali zahteva dosta vremena,  jer zaista ima puno puno posla. Međutim, rad sa ljudima koji dele ljubav prema istoj stvari,  je neprocenjiv. Zato se i opstaje tako dugo u ovom poslu,  jer sve ovo radimo pre svega iz ljubavi prema muzici.

 

Pretpostavljam da na mesečnom nivou dobijate mnogo demo-va i preslušavanje istih sigurno zahteva puno vremena i pažnje. Šta je presudno kada birate demo koji će biti potpisan za vaš label?

Da, na mesečnom nivou stigne oko 300 demo traka u naš inbox. Proveravamo i preslušavamo naravno sve, ali kada naiđemo na nešto što je u stilu izdavačke kuće, što je od prilike 1 u 100 traka, naravno tada sledi detaljno preslušavanje u par navrata, kako bi se obratila pažnja na svaki detalj, kako je traka konstruisana, kakvog je kvaliteta, da li je nešto što bi se uklopilo u stilu muzike koju već izdajemo itd. Svakako presudan je kvalitet. Nasa izdavačka kuća, slobodno mogu reći, jedna je od retkih koja i posle 13 godina potpisuje kako poznate izvođače tako i mlade talente, ne fokusira se samo na poznata imena, kako rade mnoge druge izdavačke kuće, kada jednom postanu poznate. Kod nas to nije praksa, dakle, jedina stvar koja je presudna u potpisivanju neke trake na nasoj izdavačkoj kući je kvalitet, i naravno da je traka u stilu muzike koju izdajemo i negujemo godinama unazad. 

 

2016. godine Balkan Connection je bio izabran kao jedan od Top 10 Beatport favorita i kao najprodavaniji label iste godine. Da li je to bila vaša najuspešnija godina ili bi možda izdvojio neku drugu?

Do sada je praksa bila sledeća: svaka nova godina bude uspešnija od prethodne. E sad, sto se tiče priznanja, kao što smo eto 2016. godine bili izabrani kao jedna od omiljenih i najprodavanijih digitalnih izdavačkih kuća na Beatport-u (Progressive House žanra), to svakako prija. Kao i 2018. godine kada smo bili prijatno iznenađeni zauzimanjem treće pozicije na Mixmag Adria (Top 10 Regionalnih Etiketa). Vredno je pomenuti i da je Balkan Connection davne 2009. godine proglašen za najbolji label Jugoistočne Evrope na SEEME Festivalu (Bugarska).

 

Koja su to izdanja koja su, na neki način, obeležila dosadašnji rad?

Ne bih izdvajao neko izdanje zasebno, jer kako sam već pomenuo, odgovarajući na pitanje vezano za demo trake i šta je presudno. Potpisujemo i izdajemo jednostavno samo ono što volimo i osećamo da je odgovarajuće za izdavačku kuću. Drugim rečima, kroz naš label delimo svoj lični ukus muzike, tako da su sva izdanja podjednako draga.

 

Šta možemo da očekujemo od BC-a u narednom periodu?

Nastavljamo istim tempom i sa istom pričom. Delimo ono što volimo preko izdavačke kuće sa našim fanovima širom sveta. Novina je „Balkan United“ label koji smo otvorili Aprila 2020., i na kome, na neki način ujedinjujemo snage tri izdavačke kuće koje su u sferi Progressive House-a: Balkan Connection, Balkan Connection South America i BC2. Na ovoj izdavačkoj kući, izdavaćemo „Best Of“ kompilacije, četiri puta godišnje, sačinjene od nama omiljenih stvari sa navedenih izdavačkih kuća, kao i više kompilacija sa ekskluzivnom muzikom od strane mladih, talentovanih, ambicioznih i obecavajućih producenata širom sveta.

 

Iz tvog ugla, koliko je danas teško edukovati mlade generacije o muzici?

Nije lako, ali uz pomoć entuzijatista i ljubitelja određenog zvuka, kao što je recimo Progresivna Suza za Progressive House, sve je lakše.

 

Da li pronalaziš vremena za neke druge aktivnosti, zapravo, imaš li možda neki hobi ili nešto što voliš da radiš u slobodno vreme?

Pre svega, na prvom mestu, tu su obaveze na redovnom poslu koji imam, onda na scenu stupa rad sa svim izdavačkim kućama, malo slobodnog vremena koje preostaje uglavnom iskoristim da prošetam u prirodi (bar nekih sat vremena), nakon toga, odgledam neku seriju, film itd. Vremena za neki konkretni hobi je zaista premalo.

 

Čitaj još

Kako gledaš na ‘’projekat“ Progresivna Suza?

Progresivna Suza je nešto što je odavno trebalo Srbiji. Odgovarajući na prvo pitanje, pomenuo sam sta sve nesebičnost može da doprinese sceni, a Progresivnu Suzu upravo vidim na taj način. Nesebičnost, bezuslovna podrška, ljubav, entuzijazam, energija koju ova grupa ljubitelja progresivnog zvuka ima, je neprocenjiva! Samo tako nastavite, imate moju punu podršku!!!

 

 Za kraj, tvoje top 4 trake su…?

01) ID – ID // 02) ID – ID // 03) ID – ID // 04) ID – ID

U ovom trenutku, recimo: 

U ime Progresivne Suze, još jednom veliko hvala na ovom razgovoru!

Marina Todorović

Nenad Nikolić

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
9
NAH
0
OK
1
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak