Trenutno čitaš
Eho iz budućnosti: Guy J

Eho iz budućnosti: Guy J

Koliko se ponekad osećate izgubljeno u svojim mislima, dilemama, nadanjima? Da li postoji način da pobegnete u neki drugi i lepši univerzum i šta vam je za to potrebno? Susret sa savremenim umetnicma 21. veka postala je svakodnevnica, a umetnost i razumevanje iste je jedini način da se do tog stanja svesti dođe. Ukoliko ste u svetu nove ere elektronske muzike, pitanje je izbora i odabira vašeg ličnog mesije. Da li možete da zamislite vašeg umetnika vodiča koji će vas na neki način usmeravati kroz svakodnevnicu? Da li on već postoji?

Kada dostignemo stanje opčinjenosti likom i delom umetnika, vrlo često zapitamo se kako uspeva da bude toliko dobar u svom poslu. Kako određene ikone različitih zanimanja plešu po terenu, klaviru, pozornici i kako neko uspeva da prenese svaki deo organizma, kompresuje u samo nekoliko minuta dok su svetla usmerena ka njemu. Na koji način i sa kojom strašću se onda to ponavlja godinama i na koji način umetnik uspeva da nad vama vrši psihološke i sociološe eksperimente? Da li se radilo o arhitekti, virtuozu na klaviru ili vizonarom sa platnom, pravi umetnik obožava da pleše na svom terenu, bez ograničenja, bez pravila. A na vama je da uživate.

Koliko je teško biti baš ovakav umetnik ispred svog vremena, sa vizijom i sa mogućnošću da sa elektronskim uređajima nesvesno menjate navike, razmišljanja, osećaje ljudi koje ne poznajete. Koliko je teško okupiti veći broj izgubljenih duša koje će se ujediniti, pratiti svaki vaš korak, svaki detalj, melodiju, svaki prokleti pokret sa kojim će kasnije pokušavati da se poistovete. To je baš ono što umetnik ogromnog kapaciteta želi da vam kaže poklanjajući vam nekoliko minuta, pa čak i sati, slobode za vaš um. Nekoliko minuta ili sati koji će sve te iste izgubljene duše zasigurno odvesti u različitom pravcu.

Kako takav um uspeva da stvori neočekivane ritmove, melodije koje uspevaju da otvore i ispune svaki ljudski deo organizma za koji niste ni znali da postoji. Kako? Kako ovakav umetnik uspeva da svaku vašu mračnu tajnu, traumu ili lep trenutak izbaci na površinu. Da li je to taj vaš umetnik vodič? Na koji način baš on kao jedinka u ludom vremenu uspeva da drži isti ritam godinama, nadograđuje svoju umetnost i svakim novim izdanjem podigne lestvicu iznad? Nova generacija tehnologije i zvuka, neka vrsta „genetski modifikovane“ muzike je tu ispred vas, neki novi zvuk, neki novi progresiv. Nešto što o čemu će se pričati kao posebnoj eri.

Nijedan film, knjiga, umetnička slika ne može da pruži svoju potpunu energiju ukoliko joj se ne vraćate iznova kroz različite periode života, kroz različita emotivna i fizička stanja. Ovakva umetnička dela i umetnici su besmrtni. Na vrhunci moći ili na dnu. Slušanjem ovih kompozicija od prve do poslednje sekunde, verovatno možete proći kroz elemente drame, sreće, mračnih momenata, futurističkih vizija i primetiti savršenu usklađenost iza svake pojedinačne priče, koje u celini, na samom kraju jednostavno ne možete zaboraviti. Svako sledeće upuštanje u „klasičnu muziku 21. veka“ ukazaće na neko novo stanje u kojem se nalazite. Postavlja se pitanje kako nekome to polazi za rukom?

Takve stvari, prave, iskrene se nikada ne mogu naučiti, preslikati. Trening i sirov talenat/vizija se prosto ne mogu upoređivati. Nikada nalet genijalnosti ne možete ukrasti nekome ko takve stvari radi prirodno, iz stomaka, onako kao što to pravi umetnici rade. Sa lakoćom, sa neograničenim prostorom za igru vašim emocijama i umom. Takvim ljudima je prosto nemoguće pronaći nedostatak ukoliko otvorite svoj um i prepustite se alternativnoj verziji sebe koju niste poznavali. Trenutak kada će vam  baš ovaj umetnik vodič u tome pomoći.

Niko nikada, na ovakav način, nije uspevao da stvara, ne hajp, nego sirovu energiju pred izdanje ili nastup. Tako tajanstveno i skromno, a sa druge strane formirajući efekat sudaranja nuklearnih čestica. Dolazimo do stvarnje jedne zanimljive sumnje da su sve te neizdate trake za ovog umetnika samo nedovršene priče koje on želi da ponavlja iznova i iznova. Ubacivanjem svakodnevne energije prisutnih istomšljenika i nadograđivanjem istih tih dela dovodi do toga da su njegovi nastupi svaki put apsolutno različiti. Čak i onda kada se ista lista numera poređa drugačijim redosledom, emocija koja se budi je dijametralno suprotna. Svakako, širina ovog ili bilo kog umetnika sagledava se u u načinu na koji pleše na bilo kojoj teritoriji, pod bilo kojim uslovima, u bilo kojoj životnoj fazi. Na vama je samo da se prepustite.

Čitaj još

 

Da bi ste uspevali da sagledate celokupnu sliku ovako velikih majstora, primorani ste da ga slušate iznova i iznova. Da ga analizirate. Da strastveno razmišljate o svakom njegovom izadnju, o svakoj noti. U tome zašto su dva događaja u nekoliko dana imala dva potpuno drugačija utiska, a načelno je sve bilo identično. Svaki susret sa ovakvim umetnikom ostavlja ponekad nedovršeni utisak koji se kontemplira i zatvara tek nakon mnogo vremena. Kao i životne faze. Onda shvatite da baš ovaj umetnik ne dozvoljava da ga sustignete, jer želi da vas svaki put vuče dalje, da vam svaki put omogući bolji doživljaj i da se uz njega osećate pronađeno.

rove/rəʊv/

travel constantly without a fixed destination; wander.
Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
18
NAH
0
OK
0
WOW
2

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak