Trenutno čitaš
Intervju: Michael, Levan and Stiven Rivic

Intervju: Michael, Levan and Stiven Rivic

Otkako su se 2008. godine prvi put zajedno pojavili na progressive house sceni, na njihovom label-u ,,Mistique Music’’, Michael, Levan i Stiven znatno su se razvijali. Iako su veoma prepoznatljivi po svom zvuku, trio više nego ikada istražuje razne stilove, često ukrštajući žanrove sa lakoćom.

Pobediti sebe uz bezbroj padova nije lak zadatak, ali izgleda da Michael, Levan i Stiven pronalaze način da stalno probijaju prepreke uz kreativnost, gledajući da uvek stvore raznovrsniji portfolio. Njihov widescreen pristup često ih može svrstati u širok raspon DJ setova.

Pogled na njihovu diskografiju ukazuje na ogromno zalaganje i rad sa svim spektrima progressive, deep house, ambient, breaks do techno muzike koju istražuju u datom trenutku.

Trio bez napora plovi kroz stilove, često razobličavajući svakidašnje žanrove, i kako zvuk trija stalno evoluira, svaka ponaosob, Michael-ova, Levan-ova i Stiven-ova produkcija dolazi sa velikim uzbuđenjem. Nekada zamišljeni kao progressive house umetnici, danas su postali vešti u stilski raznovrsnim kreacijama.

Michael, Levan i Stiven ostavili su pečat na ,,Kunai Records’’ 2013. godine, kao izlaz za trio-se, u potrazi za originalnom produkcijom, a prikazali su i dodatak remixera A liste.

Zajedno, trio u poslednjih nekoliko godina konstantno objavljuje niz produkcija preko nekih od najboljih underground label-ova.

 

Hvala vam puno što ste izdvojili vreme da porazgovarate za Progresivnu Suzu. Za početak, možda i najvažnije pitanje, kako je došlo do saradnje vas trojice?

Hvala vama na pozivu.

Bilo je to davno, još mislim 2006. godine kad smo se prvi put čuli preko Skype-a. Razgovorali smo o muzici pošto smo imali sličan stil i tako nastavili skoro na dnevnoj bazi sve dok nismo dosli na ideju da zajedno počnemo producirati i otvorimo Mistique Music etiketu.

 

Šta za vas predstavlja muzika, i da li je neko uticao na vaš izbor?

Muzika je uvijek bila sastavni dio naseg života. M&L su od malena pokazivali ljubav prema muzici ali tek u svojim kasnim teeneger godinama odlučili su sami početi producirati.

Što se mene tiče isto sam bio od malena okružen instrumentima i muzikom jer je moj tata muzičar koji je cijeli život svirao tako da sam se uvijek igrao na njegovim sintisajzerima.

Nemamo nekoga specifično da je utjecao na nas, ali smo eto bili stalno okruženi muzikom tako da je izgleda to bio i prirodan put.

 

Dugo ste već u svetu produkcije, koji projekat biste izdvojili kao najdraži?

Produciramo zajedno od 2006. godine, M&L sami od 2001. tako da imamo stvarno puno puno traka iza sebe. Bilo je puno emocijalnih i značajnih projekata koji su bili inspirirani događajima iz naših privatnih života. Sada da se izdvoji jedan bila bi skoro pa nemoguća misija ali nekako Invisible Children je napravila najveći impakt.

 

Singl Invisible Children je postao svojevrsni fenomen. Kako je došlo do toga da bude remiksovan u više od 40 verzija?

Gledali smo istoimeni dokumetarac i toliko nas je pogodilo da smo htijeli i sami nekako pridonijeti svijesti i problemu s kojim se mlada djeca susreću. Imali smo toliko upita da se uradi remix da jednostavno nismo htijeli nikoga razocarati. Kad je krenula lavina jednostavno se nismo mogli više zaustaviti. Ujedno mislim da smo napravili nešto novo i čega danas nema jer dok neki misle da je izvrsna ideja drugi će pak misliti da je bilo marketinško samoubojstvo. Sve u svemu mi smo uvijek bili malo drugačiji i nikad ne odustajemo od ideje koju imamo. 

 

Tri ključne reči koje opisuju vaš rad?

Red, rad i disciplina. Na nas starinski bi bilo to najbolje reći. Jako držimo do organizacije svega što radimo. Vodimo Mistique Music, Mistique Digital, Mistique Emotion, Kunai Records, Music Treasures, Mastering itd… tako da tu ima puno posla pokraj toga što jos produciramo. Radimo jako puno sto možete i vidjeti, imamo puno traka koje izlaze i jos trebaju izaći. Uživamo u tome i stvarno nam nije teško, a uz to jos dolazi disciplina i eto kako na kraju sve uspijemo ostvariti za što si postavimo kao cilj.

 

Koji su glavni problemi muzičke scene danas?

Ne bi se bas zamarali problemima danas, troši se previše energije, a nitko nista ne može promijeniti. Zato se svi koncentrirajmo na stvari koje možemo utjecati i radimo ih najbolje sto možemo. 

 

Za uspeh na muzičkoj sceni bitniji je kvalitet ili marketing?

Svi bi mi voljeli kad bi kvalitet bio najbitniji, ali nažalost nije tako i tko god misli drugačije u današnje vrijeme jako griješi. Nema univerzalnog recepta za uspijeh i nikad ga neće niti biti, jedino šta svima preostaje je da daju sve od sebe i da se ne mijenjaju za nikoga, neka se radi muzika od srca i kad tad ce stvari doći na svoje. Nekima će trebati više vremena ali jednostavno nikad ne treba gubiti volju i nadu.

 

Omiljeni umetnik, muzičar, producent ili DJ?

Teško bi bilo izdvojiti jednu osobu jer imamo puno ljudi koji nas inspiriaju i to ne samo u nasoj industriji, ali ako bi baš morali izabrati nekoga na našoj sceni najviše nam se sviđa rad Patrice Bäumel-a. Mislim da zaslužuje puno više nego gdje je sada, ali isto tako mislim da će njegovo vrijeme doći jer je kvaliteta bezvremenska.

Čitaj još

 

Ako bismo imali prilike da vas slušamo na nekom nastupu u Srbiji, šta bismo mogli očekivati?

Levan je jedini DJ od nas trojice, ja sam samo „bedroom dj“. Levan ima i svoj mjesečni radio show na Proton Radio koje se zove „9 Electric Turns“ i bila bi mu čast svirati u Srbiji jer jos nikad tamo nije bio. Većinom svira mix izmedju progressive i techna pa mozete poslušati eksluzivan set koji smo napravili samo za vas i vidjeti o čemu se radi.

Da li ste pre za small room događaje, ili muzičke festivale?

Mislim da su small dogadjaji nama više interesanti, volimo tu bliskost sa publikom, a uz to mislim da ima više energije i najvažnije upoznaš razne ljude u prijateljskom okruzenju.  

 

Koliko je muzičko obrazovanje važno za profesionalno bavljenje muzikom?

Bilo kakvo obrazovanje je jako bitno, to je jedino što ti danas nitko ne može oduzeti. Mislim da je u muzici  isto jako važno. Jasno mi je da možes dosta toga naučiti danas pogotovo pored Youtube gdje ima sve i svašta pa producirati čisto iz zabave, ali mislim da je dobra baza jako važna preko koje se kasnije mozeš nadograditi i kreirati (postignuti) točno ono što želiš.

 

Poruka mlađima koji žele da krenu da se bave produkcijom?

Slijedite svoje srce a ne trend. Nikad se nemojte mijenjati za nekog drugog, radite ono što volite i radite najbolje što možete. Nikad nemojte misliti da znate sve jer svaki dan možete nešto novo naučiti i stalno se nadograđivati. 

Nemojte misliti da će uspijeh doći sam od sebe, radite puno i kad tad će se isplatiti.

 

Ispred trija razgovor vodio Stiven Rivic

Marina Todorović
Nenad Nikolić

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
9
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2023 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak