Trenutno čitaš
Nick Warren: Izvanredna muzika zahteva vreme i posvećenost

Nick Warren: Izvanredna muzika zahteva vreme i posvećenost

Nick Warren , jedan od veterana elektronske scene, postao je jedan od superstar di-džejeva sredinom 90-ih, bio je rezident kluba Cream u Engleskoj, išao je na svetske turneje i pojavljivao se na mnogim miks albumima. Nick se 80-ih godina preselio u Bristol i do ranih 90-ih postao je jedan od glavnih gradskih di-džejeva. U to vreme, vrteo je eklektičnu paletu žanrova, od dub-a i hip hopa, do house-a, koji je postao njegov omiljeni stil muzike. Kada su kolege iz Bristola, sastav Massive Attack krenuli na turneju po Americi, pozvali su Nick-a da im bude oficijalni di-džej tokom turneje, što svedoči o njegovim di-džej veštinama za gramofonima, kao i njegovoj tadašnjoj reputaciji. Nakon toga, Warren je započeo svoju neverovatno uspešnu rezidenturu u klubu Cream u Liverpulu.

Narednih godina Nick je uživao u velikom uspehu. Kroz kombinaciju odličnih mikseva za Mixmag, DMC, i veoma uspešan Global Underground serijal, i izdavanjem niza klupskih hit singlova, dostigao je sam vrh elektronske i house scene. Nastavio je da izdaje albume, singlove i remikse sa svojim partnerom iz Way Out West projekta, a remiksovanjem pesama za zvezde, kao što je Lana Del Rey, učvrstio je svoju poziciju multitalentovanog producenta vrhunske dance muzike.

Nick Warren je jednostavno rečeno ambasador elektronske muzike. Iza sebe ima osam albuma izdatih za Global Undergorund uz izdanja potpisana i za izdavačke kuće Renaissance i The Balance Series. Cela njegova diskografija i popularni The Soundgarden miksevi čine ga jednim od prvih superstar di-džejeva na svetu, a on tu titulu decenijama održava. Warren-ova muzička širina i raznolikost čine da svaki njegov performans predstavlja jedinstveno iskustvo slušanja, a njegov specifičan pristup muzici omogućio mu je da se poveže sa klaberima na globalnom nivou.

U kasnim 2000-im okrenuo se poslovnoj strani muzičke industrije. Sada, kao posrednik za nove talente, bristolske izdavačke kuće Hope Recordings , Nick provodi vreme tragajući za novim zvezdama, koje će razvijati i promovisati. Kroz ekspanziju sopstvenog lejbla The Soundgarden, u globalno popularan brend, poznat po svojim internacionalnim događajima, učvrstio je svoju, već jaku reputaciju giganta elektronske, techno i house muzike.

 

 

Zdravo Nick. Velika nam je čast što Vas imamo ovde na sajtu Progresivne Suze. Nadamo se da ste dobro i hvala Vam što ste odvojili vreme za razgovor sa nama.

Ne možemo započeti ovaj razgovor a da Vas ne pitamo kako je izgledao povratak na scenu nakon dužeg vremena, s obzirom na to da se žurke odvijaju po određenim protokolima? Vi ste jedan od onih koji su među prvima počeli da nastupaju nakon situacije koju smo imali od prošle godine, i koja još uvek traje.

Sjajno je ponovo nastupati. Svima su nedostajale žurke i da idemo zajedno da slušamo i plešemo uz novu muziku. Biće divno ponovo videti moje prijatelje iz Srbije.

 

Argentina je poznata po svojoj ljubavi prema progresivnoj muzici, na sceni je puno mladih, talentovanih producenata. Nastupali ste tamo 15 godina, šta je to što Argentinu čini tako neverovatnim mestom za nastup? Kada bismo Vas pitali da napravite poređenje publike od pre 15 godina, da li ste primetili neke promene? Da li se smenom generacija takođe promenila energija i strast među publikom?

Argentina je za mene posebna zemlja. Scena je ostala underground i jaka toliko godina. Sjajni di-džejevi poput Hernana edukovali su publiku da cene dobru muziku, a to nasleđe se danas nastavlja sa novim odličnim di-džejevima u Argentini.

 

 

Možete li da se setite svog prvog nastupa u Srbiji, ili možda žurke u klubu Lifka u Subotici? Šta mislite o našoj sceni sada? Da li smo i mi strastveni kao Argentinci?

Srpska publika je odlična i entuzijastična. Bili su veoma dobri prema meni svih ovih godina i volim da dolazim u vašu divnu zemlju.

 

Vaš b2b sa Hernanom Cattaneom u Barutani (Beograd, Srbija) sada je već postao tradicija i svaki put kada Vas vidimo kako puštate zajedno sa Hernanom, izgleda kao da imate odličnu hemiju. Kakvo je bilo Vaše iskustvo prošli put? Da li ste imali priliku da probate neka od naših nacionalnih jela? Ili možda rakiju?

Hernan i ja volimo da nastupamo zajedno, a žurka u Barutani jedna je od naših vrhunaca svake godine. Nažalost, ove godine zbog ograničenja kapaciteta nastupamo odvojeno, ali siguran sam da će biti sjajno, a sledeće godine ćemo se vratiti zajedno kao B2B. Pookie nas uvek vodi na odličnu srpsku kuhinju.

 

 

Snimili ste 8 impresivnih albuma za Global Underground. Kako je izgledao proces odabira numera za svaki GU album? Imate li neke uspomene koje biste izdvojili iz zemalja koje ste posetili tokom snimanja?

Previše uspomena za nabrajanje, ali posebno sam uživao na Islandu za album Reykjavik. Jedna neverovatna zemlja i divni ljudi.

 

Zbog čega je Reykjavik Vaš omiljeni album, za koji ste takođe nedavno napravili miks inspirisan CD-om 1, na poklon Vašim slušaocima, da li možda planirate to da uradite za neki drugi album?

Po mom mišljenju on je jedan od najboljih koje sam snimio i zbog toga mi puno znači. Trenutno ne planiram da uradim isto za ostale, ali nikad se ne zna, možda u budućnosti.

 

 

Izjavili ste da imate problem sa svakom trakom koju producirate i da još uvek niste napravili savršenu Nick Warren numeru, nakon toliko izdatih. Da li možda mislite da će pravi trenutak za Vašu savršenu traku biti kada odlučite da napravite poslednji nastup i prestanete sa di-džejingom i produkcijom? Trenutak kada ćete staviti tačku na svoju sjajnu karijeru.

Možda, ali još uvek ne planiram da stanem. Imam neke nove Nick Warren numere koje će biti objavljene uskoro, a Jody i ja takođe radimo na novom Way Out West materijalu.

 

Kada govorimo o elektronskoj muzici, postoje trake koje odlično zvuče i nakon 10 godina. Danas imamo mnogo novih producenata širom sveta, sa sjajnim trakama, postaju zvezde u usponu, mnogo nastupa, itd…S obzirom na to da ste na sceni više od dvadeset godina, kakvo je Vaše mišljenje o današnjoj produkciji? Mislite li da današnji producenti ne posvećuju dovoljno pažnje stvaranju trake koja bi jednog dana mogla biti klasik? Postoje li imena koja se danas mogu izdvojiti svojom produkcijom?

Moj savet producentima bi bio da prave 2 ili 3 trake godišnje, a ne 3 mesečno kao što to rade mnogi. Niko se ne seća ok muzike. Trebalo bi da bude izvanredna, a za to je potrebno vreme i posvećenost.

 

Koji su bili najveći izazovi pri pokretanju sopstvene etikete “The Soundgarden“ ? Postoji mnogo talentovanih nepotpisanih producenata, pa kako birate trake?

Najveći izazov je reći ne odličnoj muzici, potpisao sam toliko sjajne muzike za lejbl. Uzbudljiva vremena su pred nama.

 

Čitaj još

Sasha uvek ima ‘Xpander’ i ‘Dark and Long’ u svojoj kutiji za ploče, Digweed uvek čuva ‘Cowgirl’ i ‘Song Of Life’. Koje Vi uvek držite izdvojene u Vašoj kutiji?

Ne mnogo, zaista. Nicolas Rada i ja smo upravo uradili remiks za Underworld „Rez“ a ponekad pustim i Panoptic „Surface“, ali radije puštam novu muziku ako mogu.

 

 

Vaša karijera je impresivna, bili ste DJ na turneji sa Massive Attack -om, a kasnije ste postali rezident DJ u klubu Cream, radili sa mnogim velikim imenima, objavili osam albuma za Global Underground koje možemo opisati kao prekretnice u istoriji klupske muzike, takođe za Balance i Renaissance, koji se puštaju svuda po svetu, imate svoj lejbl The Soundgarden, deo ste dueta Way Out West sa nekoliko albuma i tako dalje. Šta su bili najveći izazovi u protekle četiri decenije? Koji period elektronske muzike je za Vas bio jedan od najboljih?

Najbolji period za elektronsku muziku je uvek sledeće godine. 🙂

 

Svi znamo da ste Hernan i Vi zaista odlični prijatelji, nastupali ste po celom svetu, radili b2b, oboje imate sjajnu karijeru, pa pored svega toga, možete li u jednoj rečenici opisati tu vezu između vas dvoje, šta sve ovo znači za Vas?

Potpuno međusobno poverenje je retka stvar, on je pravi prijatelj.

 

 

Znajući da ste aktivni ribolovac, takođe uzgajate biljke i povrće, verovatno ste prošle godine imali više vremena da se posvetite ovom hobiju. Gde je Vaše omiljeno mesto da zavirite u dubine i kojoj biljci posvećujete najveću pažnju?

Volim da pecam u Škotskoj, na Islandu i u Argentini. A što se biljaka tiče, volim da uzgajam bobice.

 

Šta biste poručili za kraj fanovima u Srbiji?

Jedva čekam da vas ponovo vidim i da plešemo!

Nick Warren // Barutana 13. avgust
Karte

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
8
NAH
1
OK
1
WOW
0

© 2023 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak