Trenutno čitaš
Navar: Progresiv je izražavanje na više načina, preko dnevnika ili pesme

Navar: Progresiv je izražavanje na više načina, preko dnevnika ili pesme

Dolazi iz Holandije, gradeći odnos sa muzikom nizom opreme gde je razvio obeležje svog analognog/digitalnog zvuka. Nikad se ne pridržavajući određenog stilskog plana, Navar bez napora spaja elemente minimala, tehna, progresiva i elektronike. Neprekidno impresionira od debija na Klopfgeist imprint-u 2010. godine, gradeći izuzetno impresivnu diskografiju produkcija za Lost & Found, microCastle, Replug, Balance Music, Sound Avenue, Proton, Higher States i mnoge druge. Njegova muzika rutinski dobija pohvale od Hernana Cattanea, Guya J, Guya Mantzura, Sashe, Henrija Saiza i mnogih drugih uvaženih ličnosti iz industrije.

Inspiracija za holandskog umetnika dolazi iz mnogih aspekata i životnih trenutaka, kako opisuje ,,Inspiracija potiče od bega koji stvaram kada kreiram muziku. Svaki projekat je novo putovanje i vrata ka različitim zvučnim putevima koji se otvaraju. Udaljavam se od stvarnosti i ulazim u svet mašte, nadrealizma i (tek da otkrijem) zaboravljene  snove.“

Nije slučajnost što su Navarovi sledbenici primetili duševne osobine njegove muzike. Njegova unutrašnja osećanja pomogla su u stvaranju jedinstveno dubokog i prepoznatljivog zvuka, kako on kaže: ,,Moja muzika je odraz mojih osećanja, dolazi sa pravog mesta sa kojim želim da se ljudi povežu. Osećam se ugodno izražavanjem kroz muziku.

Navarove emotivne kreacije već su bacile trajne uspomene na ljubitelje elektronske muzike širom sveta. Kako ide dalje u svom putovanju kroz zvuk, njegova strast raste i ne može se reći dokle će doseći njegovi kreativni talenti.

 


Sa elektronskom muzikom povezao si se od malih nogu. Prvo si otkrio trance, techno I house, a muzikom si počeo da se baviš sa 19 godina. Možeš li da opišeš svoj muzički stil i ono po čemu se razlikuješ od ostalih DJ-eva i producenata?

Zdravo svima. 🙂 Drago mi je što radimo ovaj intervju!

Oduvek je bilo teško reći kojim muzičkim stilom se bavite jer se Progressive House ili muzika uopšteno, toliko razvija u vidu kombinacija različitih stilova. Sve je ok dok god se osećaš dobro.

Šta me čini drugačijim? Mislim da smo svi jedinstveni na svoj način, radeći svoj posao. Siguran sam da postoji velika razlika između artista. Nikada se zapravo ne fokusiram na prirodan način ličnog izražavanja. Mislim da je to više na fanovima da odluče. Mi smo ovde zbog svog izražavanja i fanova, slušalaca koji prisustvuju i žele da odlutaju negde tokom vašeg seta. Velika je čast puštati muziku za njih. Mnogo mi nedostaju takva vremena. 🙂

 

 

Kakav je tvoj pogled na trenutnu poziciju progresiva u svetu elektronske muzike? Da li imaš viziju evolucije žanra i da li si zadovoljan smerom u kome se sve razvija?

Sve je zasnovano na osećanjima, a ne previše na konceptu, razmišljate o tome šta funkcioniše a šta ne. Mislim da samo treba pustiti sve i osetiti šta vam najbolje odgovara. Izvlačenje maksimuma iz minimuma. Što se tiče evolucije žanra, vidim to na sledeći način: uvek će biti promena u muzici tamo gde postoji tendencija za razvoj. To je poput talasa, oni dolaze i odlaze i budu jednako neverovatni na način na koji već jesu.

Sve je uhvaćeno u datom trenutku u vremenu. I na kraju, ali ne I najmanje važno, mislim da su umetnici u ovom velikom žanru izuzetno napredovali, a sve ovo donosi bolji standard.

 

Da li progresiv ima jasnu poruku za tebe ili je to samo beskrajna priča? Šta želiš da poručiš ljudima kroz svoja izdanja?

Mislim da to može biti izražavanje kroz mnogo stilova kao što su dnevnik ili pesma. I u većini slučajeva želim da im kažem puno odjednom. 🙂 Trudim se da ne… Uvek se svodi na deo purizma, najsavršeniji deo osećanja koji se pretvara u zvukove. Ili oblik umetnosti.

 

Imali smo priliku dva puta da prisustvujemo žurkama u Amsterdamu i stekli smo sjajan utisak. Šta holandsku scenu čini specifičnom? Koliko je edukacija publike presudna i koliko su pravi potezi organizatora važni za kvalitetan događaj?

Holandska scena je po mnogo čemu specifična u pogledu uticaja iz prošlosti. Definicija progresivne muzike za mene ili za neke druge, u mojim očima je nešto drugačija. Stoga je to već veliki faktor koji će biti uključen. Mislim da Amsterdam odlično radi svoj posao s obzirom na sve različite uticaje. Mislim da može mnogo više da se razvija što se tiče mekog, driving ili Techno stila. Progresiv muzike je definitivno mnogo.

 

We Are Lost Festival 2019 @ Amsterdam

 

Kako bi opisao saradnju sa Guy J-em i njegovim timom? Koliko je uticao na razvoj tebe kao umetnika i ličnosti?

Mnogo mi je pomoglo da vidim na šta mogu da se fokusiram, Guy i cela ekipa su jedinstveni po svom zvuku!
Guy je najbolji mentor, ne dozvoljava vam da vidite kako zvuk funkcioniše, vec da je način razmišljanja najveći faktor kreativnog procesa.

 

Da li je progresiv za tebe više od muzike i da li su strastveni obožavaoci ovog žanra u pravu kada misle da je potpuno shvatanje progresiva neka vrsta načina života?

Muzika je veliki deo mog života, život ima priču koju treba zapisati i izraziti u bilo kom obliku. To je apsolutno zadovoljstvo hodanja na talasima.

 

 

Kao vrhunski producent, koji je najiskreniji savet koji možeš dati onima koji žele da naprave uspeh u ovom svetu? Koliko su iskrene emocije važne prilikom kreiranja određenog dela i da li je to možda jedini ispravan recept?

Čitaj još

Hvala vam što ste pitali ovo. Kako uspeti; prvo treba prihvatiti puno treninga i učenja, a to nikada neće prestati. 🙂 Pratite ono što VI zaista želite da čujete. A ostalo će se proširiti nakon svake sesije, stvarajući vaš sopstveni pečat. Vaše sopstveno platno postaje bogatije svakim danom kada u njega uložite vreme. Odstupajući od njega na trenutke, pronađite ravnotežu onako kako vam najviše odgovara!

 

Koliko su važne iskrene emocije prilikom kreiranja određenog dela i da li je to možda jedini ispravan recept?

Najvažnije je da zaronite u trenutak kad god ste u mogućnosti. Lično čujem kakav zvuk mora doći posle moje velike ideje. Ponekad treba da ga sačuvam na svom telefonu, kao podatak jer se gomila ideja drugačije gubi. Veoma je važno slediti ono što zaista želite da radite u izboru zvuka.

 


Kreativni proces muzičara je individualan, kako ti stvaraš svoje trake, da li je to samo prirodni rezultat tvog razmišljanja? Koliko ti je potrebno da bi bio potpuno zadovoljan određenim projektom?

To je više kombinacija vaše intuicije i prepoznavanja vašeg razmišljanja do onoga što želite da izrazite. Ponekad na kraju snimim FX i krenem odatle… Otkrio sam mnogo sledeći samo ono šta mi dođe tog dana! Zbog toga je veoma važno slušati. Iskustvo vam svaki put kaže malo više… Dakle, u vezi sa trakama, ključno je slušati ih. A kad zažive…

 

Koje su najluđe i najzanimljivije stvari koje pored muzike radiš? Kako izgleda neradni dan Navara u Holandiji?

Biciklizam apsolutno obožavam. Odlazak u šumu, ili druženje sa prijateljima i odlazak u šumu. hehe 🙂 Trudim se da uživam koliko god mogu.

 

Šta možemo očekivati od tebe do kraja ove lude godine? Da li će “Come as you are“ ugledati svetlost dana?

Da! Moj predstojeći EP za EDGE uskoro će konačno ugledati svetlost dana! <3

 

Hvala na razgovoru, čuvaj se i nadamo se da se vidimo u Holandiji na odličnoj večeri.

 

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
4
NAH
0
OK
1
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak