Trenutno čitaš
Sebastián Sellarés: Produkcija treba da bude nešto u čemu uživate

Sebastián Sellarés: Produkcija treba da bude nešto u čemu uživate

Sebastián Sellarés rođen u Kordobi u Argentini, počeo je da se bavi muzikom kada je bio vrlo mlad. Prvo je slušao hitove iz doba 80-ih i 90-ih, raznih žanrova od pop, rok i malo elektronske muzike. Prvi izvođači elektronske muzike koji su imali uticaja na njegov život bili su Daft Punk i Depeche Mode.

Kasnije, počeo je više da se upušta u komercijalnu stranu elektronske muzike, polako zalazeći u underground, I završavajući na progresivnoj strani underground elektronske muzike. Njegova produkcija je kombinacija progresivnog house stila, trancea i tehna najviše. Podržavaju ga Hernan Cattaneo, Graziano Raffa, Lucas Rossi, Fernando Ferreira, George Iammine, Nicholas Van Orton, Frangellico i mnogi drugi.

 

Zdravo Seba, hvala ti što si izdvojio vreme da proćaskaš sa nama. Kako si?

Zdravo momci! Puno vam hvala što ste me pozvali. Dobro ide za sada, radio sam na novoj muzici, planirao nova izdanja i bio zauzet kao i uvek. haha

 

Približimo čitaocima tvoj početak. Možeš li nam reći nešto o svom muzičkom putovanju i kako si se razvijao kao izvođač?

Kao izvođač počeo sam da razvijam svoje interesovanje za stvaranjem muzike kada sam imao 12-14 godina jer sam počeo da sviram gitaru češće nego kada sam bio dete. Kasnije, kada sam imao 15-16, počeo sam da se interesujem za DJing jer sam se više upuštao u svet elektronske muzike, naučio sam sve vezano za DJing i počeo da zaranjam u produkcijsku stranu stvari. U početku sam bio više fokusiran na EDM, Big Room House, Progressive Electro House, Festival Trap i sve one žanrove koji su malo komercijalniji i manje underground, ovo je bilo oko 2014 – 2015. U drugoj polovini 2015 počeo sam da slušam Techno, House i Tech-House, takođe sam pokušao da slušam progressive, ali mi se u početku nije dopao, na kraju sam ipak zavoleo ovaj žanr i počeo da se usmeravam na njega kako bih producirao, potpisujući svoju prvu traku na kraju 2016. godine. Od tog trenutka sam znao da je to vrsta muzike na koju želim da usmerim svoju produkciju.

 

 

Praveći prve korake u ovoj industriji kao nadolazeći DJ i producent, na putu se pojavljuju mnoge izazovne prepreke, što za umetnika može biti prilično kontraproduktivno, a da ne pominjemo povremeno rušenje samopouzdanja. Možeš li da se setiš bilo kog od tih izazovnih trenutaka, i ako si ih imao, kako si se borio protiv njih?

Prva stvar koja mi padne na pamet kao izazovan trenutak i nešto što uglavnom može da se poigra sa vama kao producentom, budući da se kao DJ ne sećam nijednog takvog trenutka, jeste nedostatak motivacije. Mnogi producenti osećaju kao da bi trebali stalno da rade na novim stvarima, čak i prisiljavajući sebe kad nemaju inspiraciju za rad, i čim ne uspeju da naprave nešto, počinju da gube poverenje u to što rade. Produkcija u celini treba da bude nešto u čemu uživate i zabavljate se, ako vam se ne sviđa i nemate inspiraciju, ne bi trebalo da forsirate. Šetajte, slušajte muziku, igrajte igrice, gledajte film, radite druge stvari izvan sveta produciranja da biste razbistrili misli i na kraju će inspiracija pronaći put nazad.

 

Kako je izgledao tvoj prvi set-up kao DJ-a? Da li se on menjao tokom godina i koji su trenutno neki od najvažnijih delova opreme za tebe?

Trenutno nisam niti sam bio vlasnik bilo kakvog set-upa kao DJ, naučio sam da radim samo na Traktoru i kad god sam imao nastup, obično su imali CDJ set-up za puštanje. Na svom prvom nastupu radio sam samo sa miksetom i laptopom na kojem je imao Traktor. Dakle, imajući ovo na umu, nije važno koja je oprema gde god da puštam, dokle god su to CDJs ili kontroler sa laptopom i Traktorom.

 

 

Kako stoji muzička scena u Argentini? Da li si imao priliku da nastupaš negde van nje?

Trenutno je muzička scena prilično opuštena, u mojoj prestonici još uvek nisu dozvoljene žurke poput social bubbles i slične stvari. Samo su dozvoljeni barovi sa stolovima, a plesanje je izuzetno ograničeno, dok u drugim provincijama već rade na tome i s vremena na vreme imaju nekoliko događaja uz social bubbles i sanitarne protokole. U ovom trenutku nisam imao priliku nigde da nastupam, ali kako se situacija bude normalizovala, radujem se povratku na scenu.

 

Da li si imao nastupe od početka pandemije? Kakva su ograničenja u tvom gradu? Misliš li da će se neke stvari zauvek promeniti?

Kao što sam već rekao, nisam imao nijedan nastup od početka pandemije.
Ne, mislim da nijedna promena nije trajna, sve će biti kao i pre kad se stvari slegnu. Osećam da je cela industrija zabave nešto što će imati ogromnu predstavu kada se stvari vrate u normalu.

 

 

Sa mnogo muzičara koji stvaraju više nego ikad i sve više i više objavljenih izdanja, šta ovo znači za tebe kao izvođača u smislu originalnosti? Koja su područja u kojima trenutno vidiš najveći potencijal za originalnost?

Za mene to znači puno varijacija muzike i novih stvari koje treba otkriti. U poslednje vreme žanrovi se puno mešaju jedni s drugima, tako da možete imati progresivne numere sa elementima preuzetim iz drugih žanrova kao što su Techno, Trance, čak i više žanrova povezanih sa folkom, i to je neverovatno, stvara se prostor koji ima puno stvari za istraživanje i negde treba provući uticaje kako bi nešto doprinelo u „avangardnu“ stranu muzike.

 

Sa kojim tehnikama eksperimentišeš kako bi dobio originalni zvuk?

Čitaj još

Kao što sam ranije rekao, žanrovsko kombinovanje je nešto što radim. Odrastao sam slušajući puno žanrova, a kada sam počeo da učim kako da produciram, radio sam žanrove potpuno drugačije od onoga što radim sada. I posedovanje sveg znanja koje sam stekao tih dana proizvešće upravo ono što danas radim kada produciram.

 

Da li možda razmišljaš da jednog dana pokreneš svoju etiketu?

To mi je prošlo kroz glavu nekoliko puta, ali trenutno ne osećam da me to zanima. Verovatno u budućnosti.

 

Osim slušanja mnogih žanrova elektronske muzike koje tvoj rad zahteva, koje druge žanrove slušaš i utiču li oni na bilo kom projektu na kojem radiš?

Slušam rock, metal, indie pop, neku vrstu hip hopa. I da, osećam da sve što slušam utiče na muziku na kojoj radim. Ponekad radim na melodijama koje me na kraju podsećaju na detinjstvo jer ima nekih sličnosti sa rok muzikom koju sam, na primer, slušao u to vreme.

 

Da li postoji neki zanimljiv hobi u kojem uživaš u slobodno vreme?

Uživam puno u igranju igrica, još od detinjstva i osećam da mi je to glavni hobi. Kad god ne radim na muzici ili ne slušam muziku, zasigurno 95% vremena provodim igrajući igrice.

 

Čemu možemo da se radujemo u ostatku 2021. od tebe? Bilo kakve ekskluzivne informacije koje možeš podeliti sa nama?

Imam nekoliko izdanja koja izlaze u aprilu i maju, a još jedan remiks izlazi kasnije tokom godine. To je sve što za sada mogu da otkrijem, ali budite na oprezu jer mogu doći i druge stvari.

 

Hvala na ovom zanimljivom razgovoru.
Hvala vama što ste me pozvali, kao i na ovom sjajnom intervjuu.

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
1
NAH
0
OK
0
WOW
0

© 2024 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak