Trenutno čitaš
Moja Progresivna priča: Sasha

Moja Progresivna priča: Sasha

Moja Progresivna priča: Sasha

Moja Progresivna priča: Sasha. Pažnju na njega skrenuo mi je Ivan Pešut. Bila je neka 2001, 2002 godina, sedimo tako kod njega, slušamo muziku, razgovaramo o muzici, ko bi kog DJ-a najradije slušao, i tako to, i Ivan pomene kako bi on najradije slušao Sashu. Iskren da budem, pre toga sam čuo za to ime. Nisam do tad ništa slušao. Ime me je nekako asociralo na nekog ko pušta neki euro trens, ili nešto slično što se meni ne bi svidelo. Uglavnom, nabavim ja Global Underground 013: Sasha – Ibiza. Taj album mnogi smatraju jednim od najboljih izdanja u elektronskoj muzici ikada.

Sasha ‎– Global Underground 013: Ibiza

Baj d vej, Ibiza to zaista i jeste. Ono što nije, nije album koji ti se dopadne „na prvu loptu“. I onda sam ja to slušao, i slušao, i slušao… i to se meni svidelo, pa sve više, sve više, i više… Njegov izbor traka, i ono što on radi sa njima dok miksa je nešto što je mene opčinilo. Apsolutno svoj, osoben zvuk, koji pomera svako krvno zrno u organizmu. Savršena, besprekorna tehnika. Trake-priča za sebe. Trudio sam se da nabavim i slušam sve do čega se tada moglo doći. Govorim o vremenu kada nije bilo tako lako doći do muzike kao danas…

A onda je izašao Invover. 2004 leto Gospodnje. I od tada više ništa nije isto. U prilog tome govori činjenica da u svetu postoji opšteprihvaćen konsenzus među ljubiteljima svih žanrova elektronske muzike da je Involver najbolje izdanje elektronske muzike ikad. Savršen sklad melodija, harmonije, tehnike, vajba, svega. Od tog trenutka, Sasha više nije dj. Sasha je kompozitor. Mozzart među dj-evima. Niko ne radi na način na koji on radi. 2005 godine radi čuveni live session u čuvenom BBC-jevom studio Maida Vale.

Revolucija u elektronskoj muzici

Tada prvi put predstavlja Ableton. I to je tada zaista bila revolucija u elektronskoj muzici. Najnaprednija tehnika u kombinaciji sa njegovom muzikom. Vanvremenski miks. Ako ste u to vreme imali prilike da gledate Sashu, videli ste da je u tada koristio jedan mikser, odnosno kontroler, ili šta je već, koji je Pioneer napravio samo za njega. To je bila potpuno nova, jedna i jedinstvena platforma za miksanje. Niko drugi nije radio na taj način. Godine 2008 izlazi Invol2ver. Kada poslušate taj album, jedino što se nameće kao zaključak jeste da je to jedini mogući dostojan nastavak Involvera. To je vreme kada je Sasha bio na vrhuncu karijere. Negde u periodu 2012, 2013 ponovo pravi zaokret. Uzima novu platformu (CDJ + RMX), a muzički postaje malo žešći nego što je do tada bio. Drukčije, ali podjednako dobro.

Čitaj još

Za mene, Sasha je najbolji dj na svetu svih vremena. Njegov doprinos i uticaj na razvoj elektronske muzike je nemerljiv. Jedan od ljudi koji je sa kraja ’80-tih godina prošloga veka muziku iz malih klubova izneo na svetsku scenu, dao joj svoj osoben pečat, i učinio da bude planetarno popularna. Sama muzika-to nije ni progresiv, ni haus, ni tehno, ni trens… To je njegov, osoben i jedinstven zvuk. To je Sasha. Uvek, i svuda. Besprekorna tehnika. Ingeniozna. Savršena, i jedinstvena. Da je napravio samo Involver, ništa pre toga, i ništa posle toga – dosta je.

Text by: Džemil Huseinović

Tvoja reakcija:
DISLIKE
0
Love
12
NAH
0
OK
0
WOW
1

© 2023 Progresivna Suza. All Rights Reserved.

Nazad na početak